Mindenki számára elérhetővé teszik Homérosz és Platón eredeti műveit

Felbecsülhetetlen értéket tesznek közzé
Vágólapra másolva!
A brit Cambridge és a németországi Heidelberg Egyetemek elindították a korai modern görög kéziratok digitalizálási projektjét. A program végén olyan, felbecsülhetetlen értékű dokumentumok kerülnek nyilvánosságra a világháló segítségével, mint számos középkori klasszikus szöveg, a vallásról szóló értekezések, valamint a matematikáról, a történelemről, a drámáról és a filozófiáról szóló tanulmányok.
Vágólapra másolva!

Ingyenessé teszik az egész archívumot

A Cambridge és Heidelberg a világ egyik legrégebbi egyeteme, előbbit 1209-ben, utóbbit 1386-ban alapították. Mindkét oktatási intézmény igen tekintélyes számú ókori gyűjteménnyel rendelkezik. Ezek az archívumok azonban – amelyek számos Vatikáni kéziratot is tartalmaznak –

eddig sajnos nem voltak hozzáférhetőek a legtöbb ember számára és még a kutatóknak is szigorú biztonsági előírásokat követve volt csak lehetősége a tanulmányozásukra.

A két egyetem most azonban úgy döntött, hogy ingyenessé és hozzáférhetővé teszi az egész archívumot, amely így nem csak a tudósok és diákok számára, hanem a világ minden táján élő érdeklődőknek a rendelkezésére áll majd.

Értékes kéziratok is nyilvánossá válnak Forrás: Cambridge University

– mondta Dr. Veit Probst, a Heidelberg Egyetemi Könyvtár igazgatója.

Eddig összesen 169 országból látogatták

A Heidelberg Egyetem eddig már 38 000 kötetet digitalizált, és a Heidelbergi Digitális Könyvtárat a kezdetek óta már 169 országból látogatták kutatók és érdeklődők, ami a feladat folytatásának fontosságát jelzi.

A Cambridge Digitális Könyvtár közben olyan, nagyszerű digitális dokumentumokkal is büszkélkedhet, mint többek között Charles Darwin, Isaac Newton, Stephen Hawking és Alfred Lord Tennyson munkái.

A most végzett digitalizáció azonban most az ezeknél jóval régebbi tanulmányokra és szövegekre fókuszál. A könyvtárosok szerint a projekt egy „régi találkozás tökéletes példája" és rámutat arra, hogy a modern technológia hogyan segíthet jobban megérteni és megfejteni az ókori történelmet.

A keresztény kultúra megértéséhez kiemelten fontosak

– mutatott rá Dr. Suzanne Paul, a Cambridge Egyetemi Könyvtár ritka könyvek és a korai kéziratok vezetője.

Felbecsülhetetlen értéket tesznek közzé Forrás: Cambridge University

Hozzátette, hogy Homérosz és Platón műveit a középkorban többször lemásolták és mindig újjáéledtek, miközben a korai bibliai és liturgikus kéziratok a keresztény kultúra megértéséhez kiemelten fontosak. A kutatók hangsúlyozták, hogy

ezek a többnyelvű, multikulturális és sokrétű munkák átlépik a történelmi határokat, a tudományágakat és az évszázadokat, tanúskodnak a görög szövegekkel és kultúrával való mély tudományi kapcsolatról,

ezért mindkét egyetem elkötelezett abban, hogy megvédje és hozzáférhetővé tegye őket.