Háromból nulla: leleplezték a kutatók az alvásról szóló mítoszokat

kutya, gyerek
Búcsút mondhatunk az asztma, a szénanátha vagy az ekcéma tüneteinek
Vágólapra másolva!
Aludni mindenki szeret és abban bizonyára hasonlóan gondolkodik, hogy a jó alvásra való törekvés az életünk szerves részét képezi. A kutatók most azonban arra figyelmeztetnek, hogy a világhálón elterjedő mítoszokkal nem árt vigyázni, mert nagy részük áltudományos, és a tanácsok megfogadása nem mellékesen potenciálisan veszélyes is lehet.
Vágólapra másolva!

Az alvásunk az egész napunkat befolyásolhatja

Bár azzal nyilván mindenki tisztában van, hogy a világhálón keringő, gyakran tudományosnak beállított állítások valóságtartalma megkérdőjelezhető, mégis hajlamosak vagyunk néha bedőlni ezeknek a mítoszoknak. A kutatók most nem kevesebb, mint 8 000, olyan weboldalt elemeztek, amelyek az alvással kapcsolatos tényeket és megállapításokat taglaltak, majd ezeket elemezték, elkülönítve a valóságot a tévhitektől.

Egy pihentető alvás után egészen másképp indul a napunk is Forrás: pexels.com

Értékelték azt is, hogy a talált mítoszok, mennyire voltak veszélyesek, tehát az alvásról keringő pletykák mennyiben tudják befolyásolni az egészséges alvási ciklust és szokásokat.

– mondta Rebecca Robbins, a NYU Langone Egészségügyi Tanszék posztdoktori kutatója, a kutatás vezetője. – Ha eloszlatjuk az alvásról szóló mítoszokat, akkor elősegíthetjük az egészségesebb alvási szokásokat, amelyek viszont az általános jobb közérzetet és egészséget támogatják.

Lerántották a leplet a leggyakoribb mítoszokról

Az egyik leggyakoribb alváshoz köthető mítosz szerint az emberi szervezetnek akár napi öt órányi alvás is elegendő lehet, ám a kutatók szerint ez nagyban veszélyezteti az egészséget, miután a hosszú távú alváshiányt nem szabad félvállról venni. Robbins és munkatársai azt javasolják, hogy éjszaka legalább hét órát aludjanak és ha még sincs erre mindig lehetőségünk, akkor kompenzáljuk az „ínségesebb" napokat.

Az alvás elengedhetetlenül fontos az egészségünk miatt Forrás: pexels.com

A második mítoszt a horkoláshoz kötötték, ami némely áltudományos állítás szerint ártalmatlan, pedig számos alvási rendellenesség jele is lehet, ami a légzésszünetekhez kapcsolódhat. A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a horkolás bizonyos formái növelik a közúti és a munkahelyi balesetek kockázatát, míg mások is súlyos egészségügyi problémákkal, például a cukorbetegséggel kapcsolatosak. A harmadik leggyakrabban említett mítosz az alkohol és az alvás kapcsolatát taglalta, ami a világháló egyes állításai szerint jótékony hatású, ám a szakemberek kifejezetten károsnak találták.

Minden megváltozik, ha biztosítjuk a jó alvás körülményeit Forrás: pexels.com

– mutatott rá Girardin Jean Louis, a NYU Langone Népegészségügyi és Pszichiátriai Tanszékének professzora. – A háziorvosokkal például megvitathatjuk az alvási szokásainkat, akik segíthetnek megelőzni az alvással kapcsolatos mítoszokat, és így elkerülhetőek a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség növekvő kockázata is.