Különös lábnyomot találtak az Antarktiszon

200 million year old dinosaur footprint SCIENCE AND TECHNOLOGY SCIENCE GEOLOGY PALAEONTOLOGY Lower Saxony lni
HANDOUT - 10 January 2016, Antarctica, --: A researcher reaches for a petrified dinosaur footprint about 200 million years old. According to the Federal Institute for Geosciences and Natural Resources (BGR), it is about the size of a hand of an animal from the archosaur group. (to dpa "200 million year old dinosaur footprint discovered in Antarctica") Photo: --/Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe/dpa - ATTENTION: Only for editorial use in connection with the current reporting and only with complete mention of the above credit
Vágólapra másolva!
Egy antarktiszi expedíció kutatói mintegy 200 millió éves megkövesedett dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak a Viktória-föld északi részén.
Vágólapra másolva!

A kéznagyságú nyom valószínűleg az archosaurus nemhez tartozó állattól származik - közölte szerdán a német Földtani és Nyersanyagügyi Hivatal (BGR) Hannoverben. Egyelőre nem egyértelmű, hogy mely dinoszauruszfaj lábnyomáról van szó. A kutatók a nyomot még 2016 januárjában találták, az antarktiszi Viktória-föld északi részénél, Helliwell Hillsnél, de felfedezésüket csak minap hozták nyilvánosságra a Polar Research című szaklapban.

A Viktória-föld déli részén kutatók már korábban találtak ősgyíkoktól származó csontokat, ezzel szemben a terület északi részén még egy fogra sem bukkantak - mondta az expedíció vezetője, Andreas Läufer. A kutató hangsúlyozta, hogy éppen ezért nem számítottak erre a nyomra.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/--

Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel.

- magyarázta Läufer.

(MTI/dpa)