Mélytengeri horror: hatalmas rákok falják fel az aligátort

Vágólapra másolva!
Horrorisztikus, rákszerű lények esnek neki egy aligátor tetemének. Az állatok átrágják a hüllő páncélját, majd nekiesnek a belső szerveinek.
Vágólapra másolva!

Az aligátor teteme a kutatóknak köszönhetően került a Mexikói-öbölbe – a faj populációinak szabályozása során alkalmaztak eutanáziát a ragadozón, majd tudományos célokra használták a testet.

A biológusok azt akarták kideríteni, hogy a folyókból a tengerbe sodródó maradványokkal, szerves hulladékokkal mi történik, milyen organizmusok táplálkoznak belőlük.

Így került hát a tetem két kilométeres mélységbe az itt élő óriás ászkarákok nagy örömére. Kapva kaptak is az alkalmon, azonnal nekiestek a különleges csemegének. Ezek az ízeltlábúak hónapokat, sőt, akár éveket is képesek kibírni étkezés nélkül. A felvétel tanúsága szerint azonban már jó ideje koplalhattak, olyan mohón vetették rá magukat a zsákmányukra.

Az óriás ászkarákok 300 millió éve jelen vannak a Földön, és kiválóan adaptálódtak a dögevő életmódhoz.

Nem kellett 24 óra ahhoz, hogy megtalálják az utat az elhullott hüllő belsejébe, hogy ott aztán a szerveket elfogyasztva jóllakjanak.

Egyes példányok annyira teletömték magukat, hogy alig bírtak utána megmozdulni; a videón látható, ahogy valamelyik egyed úszás közben egyenesen a homokos tengerfenékbe csapódik.

A kutatók a projekt során egyúttal arra is kíváncsiak, hogy miként kerülnek az alapvetően szárazföldi életformáktól származó szénforrások az óceánok mélyére. Az eredményekről később fognak részletesebben beszámolni.

(Live Science)