Ausztrália delfinjei is megsínylik a klímaváltozást

delfin
Delfinek a Shark Bay sekély vizében
Vágólapra másolva!
Ausztrália delfinjei is megsínylik a klímaváltozást a víz hőmérsékletének emelkedése miatt. Egy most publikált tanulmány szerint a hőség miatt csökken az utódok száma, és romlik az állatok túlélési esélye is.
Vágólapra másolva!

Az erős hőhullám miatt kipusztultak a tengerifűmezők

Az Ausztrália nyugati partjainál fekvő Cápa-öböl elsősorban az itt élő delfinekről híres, és az öböl mint kiemelt természeti érték az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

A nyugat-ausztrál partokon fekvő Shark Bay Tengeri Nemzeti Park az UNESCO világörökségi listáján is szerepel Forrás: Australia's Guide

Az itt élő delfinek azonban a klímaváltozás miatt szorult helyzetbe kerültek - állapította meg az a nemzetközi kutatócsoport, amelyet a Zürichi Egyetem két tudósa, Sonja Wild és Michael Krützen vezetett. A Zürichi Egyetem hétfői közleménye szerint a kutatócsoport tagjai hosszú időn át több száz állaton vizsgálták, hogy milyen hatást gyakorolt rájuk a 2011-es nagy hőhullám.

Palackorrú delfin (Tursiops truncatus) Forrás: AFP

Ekkor a vízhőmérséklet 4 Celsius-fokkal emelkedett a sokévi átlag fölé.

A hőhullám hatására kihaltak a tengerifűmezők és csökkent a halállomány is. A 2007 és 2017 közötti időszakot felölelő adatokból kiderül, hogy a hőség alaposan megviselte a delfineket is.

A hirtelen megugró hőmérséklet megzavarja a delfinek szaporodásbiológiáját Forrás: AFP/Roland Weihrauch

Túlélési arányuk a hőhullám után 12 százalékkal csökkent - írják a szakértők a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az emelkedő hőmérséklet megzavarja a delfinek szaporodásbiológiáját

A hirtelen beállt hőség miatt a nőstények kevesebb borjat hoztak a világra,a hőhullámnak ez a hatása még 2017-ben is észlelhető volt.

Az, hogy az utódszám még hat év után sem normalizálódott, meglehetősen szokatlan. "A hőhullám negatív hatásainak mértéke meglepett minket" - mondta Sonja Wild.

A kutatókat is meglepte a Shark Bay hirtelen hőmérséklet emelkedésének delfinekre gyakorolt hatása Forrás: Denham Shark Bay Holiday Accommodation

A kutatók szerint több ok húzódhat a jelenség háttérben: magyarázat lehet a rendelkezésre álló táplálék mennyiségének csökkenése, a késői ivarérés vagy a borjak elhanyagolása, ami az újszülöttek megnövekedett halálozási arányához vezethet. Ezeket a lehetséges okokat a tudósok alaposabban meg fogják vizsgálni.

Delfinek a Shark Bay sekély vizében Forrás: Britz Australia

A tanulmány szerint egyes delfincsoportok kevésbé érintettek: azok, amelyek egy speciális technikával a mélyebb vizekben is találnak táplálékot.

A delfinek időnként tengeri szivacsokat használnak "orrvédőként", amikor a tengerfenéken kutatnak táplálék után.

Egy palackorrú delfin a csőrére tűzött szivaccsal Forrás: Murdoch University Cetacean Research Unit

Ez a technika kulturálisan tanult módszer, tehát a csoporton belül utánzással terjed.

A tengeri tápláléklánc csúcsát is fenyegeti a felmelegedés

A kutatás első alkalommal mutatta ki, hogy

a tengeri hőhullámok nemcsak a tápláléklánc alján álló élőlényeket fenyegetik,

hanem a tápláléklánc csúcsán lévőkre is jelentős, hosszú távú hatásuk van. Tapasztalati tény, hogy a klímaváltozás miatt a hőhullámok egyre gyakoribbá válnak, ráadásul nemcsak a szárazföldön, hanem az óceánokban is.

A kutatás bebizonyította, hogy a felmelegedés súlyos fenyegetést jelent a delfinekre is Forrás: Simon Alena

A hőhullámok számának növekedése a tengerekben nemcsak a delfinpopuláció jövője szempontjából problematikus, hanem az óceánok teljes ökoszisztémáját tekintve is - nyilatkozta Michael Krützen.

A Shark Bay partvidéke Forrás: Pinterest

A Zürichi Műszaki Egyetem és a Berni Egyetem tengerkutatói nemrég a Nature című tudományos lapban számoltak be arról, hogy 2016-ban a szokatlanul magas hőmérsékletű napok száma 1982-höz képest megduplázódott az óceánokban.

(Forrás: MTI/APA/sda)