Az áldozat provokálta a medvét, mielőtt az rátámadt

barnamedve
A barnamedve (Ursus arctos) a legnagyobb testű európai szárazföldi gerinces ragadozó
Vágólapra másolva!
A rendőrségi vizsgálat szerint a pénteki székelyföldi halálos medvetámadás azt követően történt, hogy az áldozat maga ment a nagyvad barlangjához, és megdobálta azt.
Vágólapra másolva!

Fadarabokkal dobálta meg a barlangot, majd elindult felé

A rendőrségi vizsgálat eredményeiről Incze Miklós, a Hargita megyei rendőrség szóvivője számolt be az MTI-nek. Elmondta: a rendőrség – a törvényben előírt feladatait végezve – hivatalból indított vizsgálatot gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

Jelenleg az erdélyi Kárpátokban él a legtöbb barnamedve Forrás: Romania Insider

A székelykeresztúri rendőrök helyszíni vizsgálata kiderítette, hogy az áldozat két falubéli társával ment ki az erdőbe, Kőrispataktól mintegy másfél kilométerre, ahol megközelítették a medve vélt barlangját.

Az áldozat előbb fadarabokkal megdobálta a barlangot, majd elindult a barlang felé.

A szóvivő nem kívánt magyarázatba bocsátkozni, hogy a dobásokkal azt próbálta-e ellenőrizni a férfi, hogy a medve a barlangban van-e.

Hajtóként dolgozott, ettől bátorodhatott fel

Arra a felvetésre sem kívánt reagálni, hogy az áldozat maga idézte elő a vadállat támadását. Kijelentette: a rendőrség csupán a tényeket rögzíti, és átadja a dossziét az ügyészségnek, amely levonja majd a megfelelő következtetéseket.

Pihenő barnamedve. A Kárpátokban élő medvepopuláció a természetvédelmi intézkedések hatására és a vadászat korlátozása miatt ismét növekedésnek indult Forrás: Wikimedia Commons

A rendőrségi helyszínelés megállapításait Fazakas Attila, a székelykeresztúri Hubertus Vadásztársaság vezetője is megerősítette az Agerpres hírügynökségnek.

A vadásztársasági vezető hozzátette: az áldozat többször is hajtóként vett részt vadászatokon,

és a hajtások során szerzett tapasztalatából merített bátorságot ahhoz, hogy a medve barlangjához közeledjen.

Nem vizsgálják, hogy az áldozat provokálta-e az állatot

Fazakas Attila elmondta: a medvét felügyelet alatt tartják. Az állat a támadás óta agresszívvé vált, és a környéket figyelő vadászokra is rátámadt.

Ezért kérvényezték a Környezetvédelmi Minisztériumtól a medve kilövését,

a bocsainak pedig az elszállítását a balánbányai központba, ahol az árván maradt bocsokat nevelik. Mihai Dragan, a Környezetvédelmi Minisztérium sajtóosztályának a vezetője az MTI-nek elmondta: a minisztériumhoz még nem érkezett kérés a veszélyes medve kilövésére.

Az európai barnamedve Romániában is védett fajnak számít Forrás: Origo

Hozzátette: a vadásztársaságnak először a Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez kell fordulnia.

A minisztérium a megyei ügynökség véleményezése alapján hagyja jóvá vagy utasítja el a kérést.

Mihai Dragan szerint a minisztériumi mérlegelésnél nem játszik szerepet az, hogy az áldozat váltotta-e ki a medve támadását, vagy sem; azt vizsgálják, hogy veszélyt jelent-e az állat a környezetére.

(Forrás: MTI)