Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Jupiter
Ezt a fotót a Jupiterről a színes kamerával felszerelt Juno űrszonda készítette három fotóból rakta össze Kevin M Gill. A képnek a NASA a Jupiter Marble (Jupiter Márvány) nevet adta.
Vágólapra másolva!
Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája által készített három felvételből, amelyet a gázóriás mellett elhaladva rögzített.
Vágólapra másolva!

A Juno-szonda színes kamerával van felszerelve

A szonda színes kamerával van felszerelve, a csillagászok pedig arra bátorították a laikus kutatókat, hogy az adatok használatával készítsék el saját képeiket a Jupiterről.

Az egyik legjobban sikerült képest Kevin M Gill készítette

- írja a BBC.com. A NASA a Jupiter Marble (Jupiter-márvány) nevet adta a képnek, utalva a Földről korábban készített, Blue Marble (Kék márvány) címet kapó felvételekre.

A Jupiter körül keringő Juno-űrszonda felvételeiből összeállított képen a bolygó északi sarkán kialakult központi ciklon és az azt körülvevő nyolc másik ciklonról. A Jupiter sarkait ciklonok geometrikus csoportjai borítják, és tudósok 2018. március 7-i bejelentése szerint a légköri képződménye mélyebb, mint eddig feltételezték. Forrás: NASA

A kép a Jupiterről készített felvételekből mozaikszerűen áll össze, a felvételek 26 900-95 400 kilométeres távolságból készültek. Remek rálátást nyújtanak a déli félgömb viharaira és a híres Nagy Vörös Foltra.

A szonda vizsgálja a Jupiter anticiklonját

Ez a látványos anticiklon, melynek már évszázadok óta ismert a létezése, lassan felfedi titkait a Juno-misszió előtt.

Ezt a fotót a Jupiterről a színes kamerával felszerelt Juno űrszonda készítette három fotóból rakta össze Kevin M Gill. A képnek a NASA a Jupiter Marble (Jupiter Márvány) nevet adta. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-47667729

Az űrszonda segítségével már megfigyelték, hogy központja 350 kilométeren nyúlik le a légkörbe.

A kutatók remélik, hogy kutatásaikkal felfedhetik az anticiklont mozgató és feloszlását megakadályozó kulcsmechanizmusokat. A Juno misszió nyers felvételeket készít, amelyek feldolgozásában egy erre létrehozott honlapon amatőr kutatók is részt vehetnek.

(Forrás: MTI)