Csak a húsfogyasztás drasztikus csökkentése mentheti meg a bolygót

tehenek, hús
Több szempontból is aggályos a túlzott vörös hús fogyasztás
Vágólapra másolva!
A kutatók szerint a világ megmentéséhez a húsfogyasztás drasztikus csökkentése szükséges, ám ehhez számos tényezőnek kell összepasszolnia. Ehhez kínálhat jó alternatívát a flexitarianizmus egyre terjedő „mega-trendje", amely követői tulajdonképpen rugalmas vegetáriánusok, akik néha szívesen fogyasztanak minőségi húsokat.
Vágólapra másolva!

Megingott a bizalom a húsipar iránt

Régóta vita tárgyát képezi, hogy az elfogyasztott állati termékek egyre emelkedő mennyisége nem túl kedvező sem az állatok jóléte, sem a környezet szempontjából. Az Egyesült Királyság lakossága például évente 12,9 milliárd tojást fogyaszt el és a lóhús botrányt követően erősen megingott világszerte a bizalom a húsipar iránt.

Egyre többen fordultak a vegetáriánus, a vegán étrend és a flexitarianizmus felé.

Egyre többen térnek át a zöldség alapú étrendre Forrás: pexels.com

A kutatók eredményeiket a Lancet orvosi folyóiratban publikálták, és számszerűsítették a tényeket: a húsfogyasztással okozott kár mértéke ezzel pedig még egyértelműbbé vált. A közzétette tanulmány szerint „drámai változásokra van szükség az élelmiszer termelésben és a táplálkozási szokásainkban annak érdekében, hogy elkerüljük a bolygó katasztrofális károsodását".

A vízhiány elkerülése érdekében kell fellépni

A tanulmány pontosan meghatározta, hogy napi étrend legfontosabb céljait ahhoz, hogy „a fogyasztás a bolygó érdekeinek határán belül" helyezkedjék el. Ezek közé tartozik a vörös hús fogyasztás 50 százalékos csökkenése, valamint a diófélék, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek bevitelének a megduplázása. Ám egyes javaslatok még ennél is merészebbek.

Több szempontból is aggályos a túlzott vörös hús fogyasztás Forrás: Pixabay

– mondta Damian Carrington, a tanulmány vezető szerzője a The Guardian-nek.
Egy másik, a Nature tudományos folyóiratban tavaly októberben megjelent kutatás még ennél is tovább ment, és a húsfogyasztást egyenesen 90 százalékkal csökkentené a fenntarthatatlan globális felmelegedés és a vízhiány elkerülése érdekében.

A húsfogyasztás személyes választás kérdése

Nem véletlen, hogy egyre nagyobb egyetértés mutatkozik abban, hogy a globális húsfogyasztás drasztikus csökkentése szükséges az egészségesebb bolygó fenntartásához. Ám az egyelőre még nem teljesen világos, hogy hogyan lehet ezt elérni.

Egyre többen mondanak nemet a húsfogyasztásra Forrás: pexels.com

– mutatott rá a vezető kutató.
Jó hír, hogy az emberek étrendje folyamatosan változik és egyre növekvő arányban jelennek meg a vegetáriánusok a vegán étrend hívei.

A legjelentősebb különbség, hogy a vegán étrend esetében tisztán növényi alapanyagokból készül minden étel, míg a vegánizmus a húsok és a tejtermékek mellett kizárja a tojás, a méz, sőt olykor még a gomba fogyasztását is.

Az étrend változása egyfajta globális válasz a vöröshúsra. A csökkentett húsfogyasztás másik új trendjét az elsőre talán furcsán hangzó flexitarianizmus adja: az újfajta étkezési szokás követői többnyire növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, ám néhanapján szívesen iktatnak be az étrendjükbe minőségi húsokat.