Először árverez el űrben járt tárgyakat az Európai Űrügynökség

Gagarin
Gagarin ( a kép jobb szélén) Hruscsov szovjet pártfőtitkár (középen) és tartalék társa, Tyitov társaságában, sikeres űrrepülése után
Vágólapra másolva!
Először árverez el űrben járt vagy űrmissziókkal kapcsolatos tárgyakat az Európai Űrügynökség (ESA), hogy megünnepelje az ember első űrutazásának 58. évfordulóját.
Vágólapra másolva!

Jurij éjszakáján kelnek el a becses relikviák

Az ESA égisze alatt működő Spacebrains nonprofit alapítvány a párizsi Artcurial aukciósházat bízta meg, hogy

Jurij Gagarin szovjet űrhajós földi indulásának emlékére április 12-én

árverezzen el 16 tárgyat, melyek európai emberek űrmisszióival kapcsolatosak.

Gagarin ( a kép jobb szélén) Hruscsov szovjet pártfőtitkár (középen) és tartalék társa, Tyitov társaságában, sikeres űrrepülése után. Forrás: Wikimedia Commons

A ritkaságok,

melyekre a Jurij éjszakájának nevezett eseményen lehet licitálni,

az ESA kollekciójából származnak, többségük megfordult a világűrben. Mindegyik tárgy egyedülálló, kizárólag ezen az aukción lehet hozzájuk jutni.

Kiállításon is megtekinthetők

Licitálni lehet többek között egy titánórára, amely több mint 200 órát töltött a világűrben, értékét 10 ezer euróra (3,13 millió forint) becsülik. Gazdára vár többek között egy űrbélyeg, melyet a Mir űrállomáson bélyegeztek le, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Kupola nevű, az ESA által gyártott panorámaablaka, valamint az Exomars űrhajó modellje, melyet a hivatalos gyártó készített.

Az ExoMars rovere. Forrás: ESA-PRODUCTION AOES medialab/ESA-AOES medialab/Aoes Medialab M.Thiebaut

Az aukciót megelőzően március 30. és április 7. között kiállításon mutatják be a kollekciót Párizsban, az Artcurial épületében.

Az árverés bevételével az ESA a Spacebrainst támogatja,

melyet azért hívott életre 2018 augusztusában, hogy magánforrásokat vonjon be űrkutatáshoz kötődő projektek finanszírozásába.

(Forrás: MTI/AFP)