A gombák megakadályozhatják az időskori kognitív hanyatlást

gomba
A felszínről nem is látható, hogy az Armillaria ostoyae fonalhálózatának köszönhetően valójában milyen hatalmas területet fed le
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány megállapította, hogy a gombákban jelenlévő egyedülálló antioxidáns megakadályozhatja az időskori kognitív hanyatlást. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a gombák védő hatással vannak az agyra.
Vágólapra másolva!

Gyorsabbnak bizonyult az agyi feldolgozás

Kutatók hat éven át tanulmányozták az időskorúak étkezési szokásait és megállapították, hogy a heti 300 gramm főtt gombát fogyasztó szépkorúaknál mintegy 50 százalékkal kevesebb eséllyel fordult elő enyhe kognitív károsodás (MCI).

A demencia előszobájának tekinthető állapotban az értelmi, figyelmi és emlékezeti funkciók már nem olyanok, mint egészséges korunkban, de a hanyatlás még nem éri el az elbutulás szintjét, ám már érinti a memóriát, a beszédet és a tájékozódóképességet.

A vadon termő változatok roppant gazdagok egy ergotionein nevű antioxidánsban Forrás: Alison Pouliot Photography/Alison Pouliot/Alison Pouliot

A szakemberek összefüggést találtak egyes diétatípusok és az enyhe kognitív zavar demenciába fordulásának esélye között. Eredményeik igazolták, hogy a heti két adag gombát fogyasztók jobban teljesítettek az agyi vizsgálatokon, és gyorsabbnak bizonyult az agyi feldolgozás folyamata is. A kutatók egy adagot egy csésze háromnegyedének, vagy 300 grammnak határoztak meg.

Fontos tápanyagokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak

– mondta Lei Feng professzor, a legfrissebb kutatás publikációjának vezető szerzője, a szingapúri egyetem professzora.

A gombafélék 20-50 kalóriát tartalmaznak 100 grammban Forrás: CalPhotos

A gomba vadon termő változatai roppant gazdagok egy ergotionein (ET) nevű antioxidánsban, ami az immunrendszerednek nyújt segítséget. Amit az emberi szervezet azonban nem tud előállítani. A kutatók szerint a gombában található ET védte meg a kutatásban résztvevők agyát, miközben

a gombák más, fontos tápanyagokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, különösen a D-vitamint, szelént és spermidinet, amelyek megvédik a neuronokat a károsodástól.

Az azonban még nem teljesen világos számukra, hogy pontosan melyik idézte elő ezeket az igen pozitív, kognitív hatásokat.

Az ergotionein megtalálható több élelmiszerben

– magyarázta dr. Irwin Cheah, a NUS Biokémiai Tanszék vezető kutatója. – Nagy szerencse, hogy az ergotionein megtalálható több élelmiszerben, köztük leginkább a gombában.

Mézgomba (Armilaria ostoyae) Forrás: Wikimedia Commons

A tanulmány hat gombafajtára összpontosított: arany, osztriga, shiitake és fehér kalapos gombák, valamint szárított és konzervált gombák. Valószínű azonban, hogy más, a tanulmányban nem szereplő gombák fogyasztása is hasonló előnyökkel jár, mivel általában minden gomba gazdag ebben az egyedülálló antioxidánsban.

Táplálkozási ajánlásokat dolgoznak ki

A tanulmány nem kísérelte meg az ok-okozati összefüggéseket felfedezését, csupán a gombafogyasztás és a kognitív hanyatlás csökkent kockázata közötti összefüggést emelte ki. A kutatók a vizsgálatba bevont időseket hat évig követték, és rendszeres időközönként megkérdezték őket, hogy milyen gyakran fogyasztanak gombát, miután alapos fizikai és neurológiai vizsgálatnak vetették alá őket.

Eredményeik további igazolása céljából a szakemberek most véletlenszerű, ám ellenőrzött vizsgálatot szeretnének folytatni az ergotionein és más, növényi alapú, tiszta vegyületekkel kapcsolatban, hogy meghatározzák, melyek a leginkább hatásosak.

Az ilyen vizsgálatok után a kutatók szilárdabb következtetéseket vonhatnak le az ok-okozati összefüggésekről, ami lehetővé teszik számukra, hogy táplálkozási ajánlásokat dolgozzanak ki az