332 ezer évbe telne kimondani a pi új értékét

Pi szám symbol and number, artwork CIRCLE CIRCUMFERENCE EUCLIDEAN GEOMETRY GOLDEN RATIO GREEK ALPHABET GREEK LETTER ILLUSTRATION LANGUAGE LETTER LITERACY LMATHEMATICAL MATHEMATICS NUMERAL PHYSICS PI SCIENCE SINGLE OBJECT SUBATOMIC  3.14159 IRRAT
A pi szám további értékeit számolták ki
Vágólapra másolva!
Harmincegyezer milliárd számjegyig adta meg a pi értékét a Google cég egyik alkalmazottja, megdöntve a korábbi rekordot, amely 22 ezer milliárd számjegy volt - jelentette be a vállalat csütörtökön, a nemzetközi pi napon.
Vágólapra másolva!

A japán Emma Haruka Iwao számításához 170 terabyte mennyiségű adatra és 25 virtuális gép 121 napi munkájára volt szükség - írta a BBC hírportálja.

A pi a matematika egyik leggyakrabban használt állandója, a kör kerületének és átmérőjének hányadosaként definiált transzcendens szám. Értéke kerekítéssel 3,14159, ezért tartják a nemzetközi pi napot március 14-én (3-14).

A sok számjegyű pit egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez lehet használni, hiba esetén ugyanis a hányados valamelyik számjegye nem stimmel.

A pi szám további értékeit számolták ki Forrás: AFP

A matematikusokat régóta izgatja az irracionális és transzcendens szám, amelyben a tizedesjegyek ismétlődés nélkül, véletlenszerűen követik egymást.

Iwaót gyermekkora óta foglalkoztatja a pi értékének kiszámítása, amelyet reményei szerint a jövőben tovább fog folytatni.

Az általa megadott 31,4 ezer milliárd számjegy kimondása több mint 332 ezer évbe telne.