Több millió éve rejtőzött ez a miniatűr béka a kutatók elől

béka
Az újonnan felfedezett faj a hátán látható, galaxisszerű alakzatról és miniatűr méretéről kapta a nevét
Vágólapra másolva!
India magányos fennsíkján, a Nyugati Ghat hegységben, több millió évig rejtőztek ezek az ősi családfával rendelkező békák a lehullott falevelek között. Ügyesen elkerülték az embereket. A miniatűr kétéltűek nappal alszanak és éjszaka vadásznak. Barna hátukon a világoskék folt egy galaxisra emlékeztet, ezzel pedig tökéletesen beleolvasnak a sötét kis világukba.
Vágólapra másolva!

Egyedülálló a békák családfájában

A csendes kis kétéltűeket egy indiai kutatócsoport fedezte fel a napokban, akik szenzációs eredményüket a PeerJ tudományos folyóiratban publikálták. Az élőlényeket a csillagos törpe béka (Astrobatrachus kurichiyana) névre keresztelték, és állításuk szerint ez az egyetlen olyan faj, amely egy, korábban még soha nem ismert családhoz tartozik, és amely lehet, hogy egyedülálló a békák családfájában.

– nyilatkozta a lapnak David Blackburn, a floridai Természettudományi Múzeum herpetológiai kurátora.

Egy látszólag ősi családhoz tartozik

A béka másik igen szembetűnő külső tulajdonsága a hátán lévő csillagok. A kétéltű galaxishoz hasonló, feltűnő foltjai tökéletesen illeszkednek az erdei élőhelyükként szolgáló, összegyűlt falevelekhez, így az éjszaka aktív állatok nappal tökéletesen tudnak rejtőzködni az avarban.

Az újonnan felfedezett faj a hátán látható, galaxisszerű alakzatról és miniatűr méretéről kapta a nevét Forrás: K.P. Dinesh

– magyarázta David Blackburn.
Amikor ugyanis a kutatók véletlenül megpillantottak néhány törpe jószágot az éjjel jótékony sötétjében, azok azonnal újra elbújtak, amikor szembekerültek a zseblámpa fényével.

Igazi relikvia az evolúció során

– nyilatkozta Seenapuram Palaniswamy Vijayakumar, a George Washington Egyetem posztdoktori munkatársa.
Hozzátette, hogy az új felfedezésük tükrében könnyen meglehet, hogy más, a csillagos törpe békához hasonló kétéltűek is élnek az India nyugati részén található, 1600 kilométer hosszan elnyúló hegységében, amely az ország délnyugati partja mentén fekszik és elszigetelt fennsíkokból áll.

A Galápagos-szigetekhez hasonlóan ezek a fennsíkok több tízmillió évig a biológiai sokféleség paradicsomának számítottak, ahol olyan, eddig talán ismeretlen kétéltűek és hüllők élnek, amelyek máshol a világon nem.

A kutatók szerint meglehet, hogy a most felbukkant békához hasonlóan, az új fajok felfedezéséhez nem kell más, mint egyszerűen megfordítani a földön heverő leveleket.