Felébresztették egy huszonnyolcezer éve halott mamut sejtjeit

Vágólapra másolva!
Kutatóknak sikerült egerek petesejtjébe ültetve aktiválni egy 28 ezer éve fagyott mamut sejtjeit, de aligha várható, hogy sikerül az ősi állatot újjáéleszteni.
Vágólapra másolva!

A Japánban végzett kísérlet során egy nemzetközi kutatócsoport a szibériai örökfagyban 2011-ben talált, jó állapotban megmaradt mamut sejtmagjait ültette be nőstény egerek több tucatnyi petesejtjébe.

Mijamoto Kei, a nyugat-japán Kindai Egyetem kutatója, a csapat tagja elmondta, hogy öt esetben beindultak a sejtosztódás kezdetére jellemző biológiai folyamatok. Egyik sem jutott azonban el a mamut létrehozásához szükséges osztódási stádiumba.

– mondta a kutató.

A Scientific Report című folyóiratban közzétett kutatás eredményei alapján kevés az esélye annak, hogy a Jurassic Park című film cselekményéhez hasonlóan feltámasszanak régen kihalt fajtákat – figyelmeztetett a kutató. „Azt is tapasztaltuk, hogy a sejtek nagyon súlyos károsodást szenvedtek” – tette hozzá.

– szögezte le Mijamoto Kei.

A Kindai Egyetem más japán és orosz egyetemekkel együtt a mamut esetleges klónozását kutatja, és további módszereket tervez tanulmányozni az őslény feltámasztása érdekében.

– mondta Mijamoto.

(MTI/AFP)