Meghalt az óceánok Einsteinje

2019.02.11. 11:36

Elhunyt Walter Munk bécsi születésű amerikai tengerkutató, akit sokan az „óceánok Einsteinjeként” emlegettek.

Kutatóintézete, a Scripps Institution of Oceanography közlése szerint a tudós Kaliforniában, La Jolla-i otthonában halt meg pénteken, 101 évesen. Az intézet közleménye szerint Munk az oceanográfia úttörőjének számít, munkájával segítette a szövetségesek normandiai partraszállását a második világháborúban.

Walter Munk 1917-ben született Bécsben zsidó bankár családban. Már 1932-ben Amerikába küldték tanulni, Ausztriának a náci Németországhoz csatolása után pedig felvette az amerikai állampolgárságot és belépett az amerikai hadseregbe.

Forrás: APA-PictureDesk/Andreas Stangl / APA / picturedesk.com/Andreas Stangl

Az amerikai haditengerészet rádió- és hangtechnikai laboratóriumában több kollégájával együtt olyan hullámverés-előrejelző modellt dolgozott ki, amely segített kijelölni a normandiai partraszállás optimális időpontját.

A tengeráramlások kutatásáért 2010-ben neki ítélték oda a Nobel-díj kiegészítőjének számító, 4 millió svéd koronával (akkori árfolyamon 107 millió forinttal) járó svéd Crafoord-díjat. A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint Munk az óceánok vízkészletének körforgását vizsgáló úttörő munkásságáért, az ár-apály jelenség, a tengeráramlásoknak a föld dinamikájában betöltött szerepe tanulmányozásáért részesült az elismerésben.

(MTI/APA)