Az álmatlanságnak csak részben van biológiai alapja

álmatlanság
Az álmatlanság valamilyen akut fizikai betegség vagy pszichés stressz által kiváltott ideiglenes helyzet
Vágólapra másolva!
A kutatók új tanulmányukban öt, különböző típusú álmatlanságot mutattak be. Az egyes fajták megkülönböztetése a jövőben nagy segítséget jelenthet az orvosoknak, akik így hatékonyan személyre tudják szabni a konkrét kezeléseket a különböző alvási problémákkal küzdő páciensek számára.
Vágólapra másolva!

A korábbi életesemények hatásait vizsgálták

Az új megközelítés nem az olyan, tipikus alvási tüneteket, mint például az ébredés vagy az alvás nehézségeit vette górcső alá.

Ehelyett a kutatók a stressz, az érzelmek, a személyiségvonások, a hangulat és a korábbi életesemények hatásait vizsgálták.

Az álmatlanság valamilyen akut fizikai betegség vagy pszichés stressz által kiváltott ideiglenes helyzet Forrás: pexels.com

Az álmatlanság okait kutatva 1-től 5-ig címkézték a betegek tüneteit. A Holland Neurológiai Tudományi Intézet kutatói a vizsgálataik során kimutatták, hogy a különböző álmatlanságtól szenvedő emberek más és más kognitív jellemzőkkel rendelkeznek, beleértve a szorongást és az érzelmi érzékenység szintjét. A tanulmány kimutatta azt is, hogy a résztvevők hajlamosak ugyanabban az állapotban megragadni.

– mutatott rá Tessa Blanken, a tanulmány egyik szerzője. – Az alapul szolgáló agyi mechanizmusok viszont nagyon eltérőek lehetnek.
A szakember a jelenséget a demencia megértésének folyamatához hasonlította, ahol hatalmas előrelépésnek számított, amikor a kutatók rájöttek, hogy több, különböző fajtája létezik az Alzheimer kórtól és vaszkuláris problémákon át a frontális-időbeli demenciáig.

Öt kategóriába sorolták a betegeket

A kutatásba 2 244, álmatlanságban szenvedő önkéntest vontak be és felkérték őket, hogy töltsenek ki néhány kérdőívet, amelyek jól bemutatták személyiségük azon jellemzőit, amelyekről a kutatók már tudták, hogy az agy szerkezetéhez és működéséhez szorosan kapcsolódnak. Ezután a kapott eredményeket összehasonlították egy kontrollcsoportéval.

A krónikus álmatlanság miatt a betegnek muszáj valamilyen pótcselekvést végeznie Forrás: pexels.com

Az 1-es típusú kategóriába tartozó egyének olyan, komoly szorongásos tüneteket mutattak, mint a neurotizmus és a kisebbségi komplexus, míg a 2-es és 3-as típusú csoportok esetében ez az érték jóval alacsonyabbnak bizonyult.

A 2-es kategóriába került válaszadók általában pozitívabban gondolkodtak, mint a 3-as csoport alanyai. A 4-es és 5-ös típusú személyek átlagosan alacsonyabb szorongási szintet mutattak, de a 4-es kategória betegei hosszabban tartó álmatlanságot tapasztaltak egy-egy stresszes életesemény után, miközben ez az 5-ös típusba soroltaknál egyáltalán nem volt jellemző. Az öt évvel később elvégzett, nyomon követéses felmérések azt is megállapították, hogy a tanulmány résztvevői öt év után is nagy eséllyel, átlagosan 87 százalékos valószínűséggel maradtak ugyanabban a csoportban.

Az eredmények még pontosításra szorulnak

– hangsúlyozta Tessa Blanken.

Néhány álmatlanságban szenvedő beteg alábecsüli alvása mennyiségét Forrás: pexels.com

A tesztek során a 2-es és 4-es típusba sorolt emberek tudtak a legjobban elaludni a főként nyugtatóként és altatóként közismert benzodiazepin tartalmú gyógyszerek bevétele után. Míg azonban a kognitív viselkedési terápiára a 2-es típus jól reagált, a 4-es kategóriába soroltak egyáltalán nem. A kutatást végző csapat szerint bár az önkéntes tesztalanyoknak hasonló álmatlansági tünetektől szenvedtek, a kategóriákba sorolás azonban egy „nagyobb képet" nyújt a problémáikról.

– tette hozzá a neurológus. – Emellett a kérdőívek kitöltése önkéntes alapon történt, így nem jelenthet reprezentatív mintát a lakosság egészére vonatkoztatva. Az álmatlanság klinikai diagnózisa ráadásul a betegek szubjektív beszámolója alapján készül, és az inszomniában szenvedők egy része jelentősen lebecsüli az alvása mennyiségét.

Minden megváltozhat, ha biztosítjuk a jó alvás körülményeit Forrás: pexels.com

Mindazonáltal az új kutatási eredmények segítségével jelentős mértékben hatékonyabbá válhatnak az álmatlanságot célzó kezelések a jövőben. Egy korábbi tanulmány már vizsgálta az álmatlanság genetikai kockázati tényezőit, a kettő eredményes kombinációjával így kitűnő lehetőség nyílhat a személyre szabott kezelések kialakítására.

A felnőtt lakosság mintegy tíz százalékát érinti

Körülbelül minden tizedik ember gondolja úgy, hogy krónikus álmatlanságban szenved, ez pedig jelentősen növelheti a depresszió és más mentális betegségek kockázatát.

A kutatók szerint ezért minden apró lépés nagy segítséget jelenthet abban, hogy eredményesen vegyék fel a harcot az álmatlanság és annak következményei ellen.

Az álmatlanság modern kezelésének alapja a jó alvási higiénia, az alvás megszokását szolgáló lefekvési rutin, most azonban ezt az új eredmények tükrében egészítenék ki.

A krónikus álmatlanság jelentős hatást gyakorolhat a depresszió és a szorongás okozta károk kifejlődésére Forrás: pexels.com

– mondta a szakember. – Eredményeink segítik továbbá az álmatlansági rendellenességek differenciált okainak feltárását és a személyre szabott, személyre szabott kezelést.
Óvatos becslések szerint a krónikus álmatlanság a fejlett országokban a felnőtt lakosság mintegy 10 százalékát érinti, és jelentős befolyást gyakorol az érintettek életminőségére, a depresszió és a szorongás okozta károk kifejlődésére. A kutatók friss eredményeiket a The Lancet orvosi folyóiratban publikálták.