Elállt a kutatók szava, mikor kiderült, mi villant fel az égen

Vágólapra másolva!
Először sikerülhetett megfigyelni egy fekete lyuk születését.
Vágólapra másolva!

Tavaly nyáron egy titokzatos, fényes objektum ragyogta be az éjszakai égboltot, a kutatók szerint a jelenség valójában egy fekete lyuk vagy neutroncsillag születése lehetett. Az erős fény – ami a Földtől 200 millió fényévre található régióból érkezett – nagy valószínűséggel egy nagyobb csillag maradványa, ami egy fekete lyuk szélén örvénylik.

A váratlanul felbukkanó, majd eltűnő anomáliát a tudósok még júniusban figyelték meg először. Az objektum az AT2018cow nevet kapta. A „cow" vagyis a tehén végződés pusztán a véletlen műve – először az Astronomer's Telegram című weboldalon tették közzé, itt a jelenségek három betűből álló címkét kapnak, és az ábécésorrend alapján a felvillanásnak ez az elnevezés jutott.

Kezdetben a csillagászok nem voltak tisztában vele, pontosan mire is sikerült rátalálni, úgy gondolták, egy csillag szupernóva robbanással lehelte ki a lelkét. Az adatok hosszas elemzése és kombinálása alapján végül a NASA kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy valójában egy csillag kompakt objektummá történő összeomlásának lehettek tanúi.

Ez az objektum pedig véleményük szerint két dolog lehet – vagy egy fekete lyuk, vagy egy neutroncsillag.

A felfedezés azért is jelentős, mert hasonló eseményt még nem sikerült élesben megfigyelni, így tanulmányozásával jelentős lépést tehet a tudomány a hasonló égitestek keletkezésének megértése felé.

– nyilatkozta Raffaella Margutti, a kutatás vezetője, a Northwestern University munkatársa.

Forrás: Raffaella Margutti/Northwestern University

Belepillantani egy fekete lyuk centrumába

Már a kezdetek kezdetén gyanús volt, hogy a képződmény nem viselkedett hagyományos csillagként – 100-szor fényesebben ragyogott, mint ahogy a szupernóvák szoktak, ráadásul rövid idő alatt fénylett fel, majd tűnt el. Az egész esemény nem tartott 16 napnál tovább.

– mondta Margutti. Hozzátette: ez rendkívül szokatlan és csillagászati mértékkel mérve viszonylag közeli esemény volt.

A látható hullámhosszokon túl röntgentartományban is megvizsgálták az objektumot, hogy az eltűnése után visszamaradt jeleket is tanulmányozni tudják.

Rendszerint a fiatal fekete lyukak fontos, központi részét az anyag eltakarja a kíváncsi szemek elől,

a „tehén" esetében ugyanakkor ez a régió viszonylag tiszta, emiatt pedig a kutatók képesek egyenesen belepillantani a fekete lyuk szívébe.

Forrás: Independent