Másnap is megmaradhatnak az alkoholmámoros tünetek

alkohol
A fiatal korosztály számára fokozott egészégügyi kockázatokkal jár az alkoholfogyasztás a tanulmány megállapításai szerint
Vágólapra másolva!
A szilveszteri átmulatott éjszaka után gyakran igen nehéz megküzdeni a másnapossággal, és ilyenkor igyekszik az ember mindenféle praktikát bevetni. Az Addiction tudományos folyóiratban közzétett tanulmány azt igazolja, hogy az alkohol agyunkra gyakorolt hatásai a macskajaj állapotában is szinte ugyanolyan tüneteket produkálnak, mintha még mindig a bódultságban ragadtunk volna. Ezért olyan nehéz elbúcsúzni a másnaposságtól.
Vágólapra másolva!

A másnaposságnak komoly következményei lehetnek

Kínzó fejfájás, szédülés, kavargó gyomor, szomjúság, hang- és fényérzékenység. A másnaposság ilyen, és ehhez hasonló tünetei az elmúlt 24 óra túlzott alkoholfogyasztásának köszönhetők. Az alkohol hatására a vérerek kitágulnak, ami gyötrelmes fejfájást okoz, de szomjúság és szédülés mellett a dehidratáltság is okozhatja a migrént.

Az alkohol hatására a vérerek kitágultak: másnaposan ezért fáj a feje az embernek Forrás: pexels.com

A megemelkedett vércukorszint miatt kimerültség, egyensúlyzavar és gyengeség jelentkezik, miközben a rossz közérzet is szinte garantált.

– mondta Sally Adams, a nagy-britanniai Bath Egyetem Pszichológia Tanszékének vezetője. – A másnaposságnak komoly következményei lehetnek az olyan, mindennapi tevékenységekre, mint például az autóvezetés vagy a munkahelyi teljesítmény, de komolyan ronthatja a koncentrációt és az emlékezőkézséget.

Megváltozott a gondolkodás egy alkoholmámoros éjszaka után

A másnaposságot egyrészről az alkohol mérgező hatása okozza, másrészt a jelentkező elvonási tünetek. Mondhatni, ez a szervezet védőmechanizmusa. Az alkohol tehát még akkor is hatással lehet az agyra, amikor az anyag már kiürült a szervezetből. A brit kutatók most új elemzésben a szakértők tizenkilenc, korábbi tanulmány analizáltak, így közvetett módon ezeregyszáz személyt vizsgálhattak meg. Arra voltak kíváncsiak, hogy

a tesztalanyok hogyan voltak képesek gondolkodni egy kiadós alkoholmámoros éjszaka után, amikor a résztvevők véralkohol-szintje már 0,02 százalék alá csökkent.

A másnaposság tünetei az elmúlt 24 óra túlzott alkoholfogyasztásának köszönhetőek Forrás: pexels.com

Némelyik analízist laboratóriumi körülmények között végezték, és a tesztek előtt meghatározott mennyiségű alkoholt adtak be a kutatásban résztvevőknek.

Más vizsgálat során arra kérték az embereket, hogy fáradjanak be a laboratóriumba egy tipikus éjszakai ivászat után.

A kutatók végül arra jutottak, hogy a másnaposság kimutatható hatással volt a tesztalanyok emlékezetére és koordinációs képességeire.

Másnaposan csökken a reakcióidő

A tesztek azt is világosan megmutatták, hogy bizonyos, alkohol okozta állapotok még másnap is megmaradnak, így nem csak ittasan, hanem másnaposan sem érdemes autót vezetni.

– mutatott rá Craig Gunn, az egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője. – Bizonyos folyamatok még akkor is hatással vannak ránk, amikor az alkohol már elhagyta a szervezetünket. Másnaposan csökken a reakcióidő, amely létfontosságú egy közlekedési szituációban, de az is megeshet, hogy nem vesszük időben észre, hogy a közlekedési lámpa pirosra váltott.

A másnaposságnak komoly következményei lehetnek az autóvezetésre Forrás: pexels.com

A másnaposság hatását tovább erősítheti az alváshiány, a fáradtság és még a dohányzás is. Ezek pedig sok esetben szintén együtt járnak a szilveszter esti bulizással. A kutatók épp ezért azt tanácsolják, hogy a macskajaj állapotában kerüljük az autóvezetést.

A görögök petrezselyem füzért hordtak ellene

A másnaposság ellenszerét már az alkoholfogyasztás történelmi kezdete óta kutatják. Az évszázadok során születtek igen bizarr és furcsa megoldások is: a rómaiak például egy bagolyfióka szemét, vagy nyers bagolytojást ettek, a görögök petrezselyem füzért hordtak, az asszírok mirhával ízesített fecskecsőr hamuját ették, míg a mongolok a paradicsomlébe bárányszemet pottyantottak és ezt a koktélt iszogatták.

A szilveszteri party gyakran jár együtt az alkoholfogyasztással Forrás: pexels.com

– írja Szendi Gábor pszichológus, író a Másnaposság című írásában. – Minél borzalmasabb a keverék, annál hatásosabbnak tűnik. Ám szakértők egyhangúan tagadják a módszer hatásosságát, csak elnyújtja a másnaposságot. Hozzáteszi: hasonlóképen tévedés a kávé, amely csak fokozza a dehidrációt, és irritálja a gyomrot.

Nehéz hatásosan száműzni a tüneteket

A kutatások egyértelműen igazolták, hogy egy átmulatott éjszaka után elsősorban sok vizet kell inni és még többet pihenni. Szendi Gábor szerint

mulatozás után érdemes valamilyen gyümölcscukrot fogyasztani, mert a fruktóz segít az alkohol okozta metabolikus zavarok helyreállításában.

Már egyel több sör fogyasztása is okozhat kellemetlen másnapi tüneteket Forrás: pexels.com

Hasznos lehet, ha italozás után (lefekvés előtt) iszunk egy nagy pohár enyhén sós vizet a só- és vízpótlás miatt, eszünk valami édeset a leesett vércukorszint emelésére, valamint veszünk egy forró fürdőt az izmok kilazítására és az anyagcsere gyorsítására.

A másnaposság tüneteit magnéziumpótlással is gyorsabban száműzhetjük, de a B-vitaminok és a C-vitamin pótlása is elősegíti a folyamatot.

A kutatók émelygésre elsősorban a gyömbért ajánlják, amely az évezredek alatt már jól bevált például a tengeribetegségben szenvedők esetében is.

A leghatásosabb orvosság az idő és a türelem

Fontos jó tanács, hogy a másnapos fejfájásra egyáltalán nem ajánlott az aszpirin vagy a nemszteroid gyulladásgátló, mert gyomorirritáló hatásukkal ezek csak ronthatják a macskajaj kellemetlen tüneteit. A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító pedig végképp a tiltólistára került: az alkohollal kölcsönhatásban májkárosodást okozhat. Az újévi másnaposságra tehát a leghatásosabb orvosság az idő és a türelem.

Az alvás és a pihenés lehet az egyik legjobb ellenszer Forrás: pexels.com

– állítják a kutatók a British Medical Journal-ban megjelent tanulmányukban.
Így a tudomány mai állása szerint a másnaposság egyik leghatásosabb ellenszerének a mértékletesség vagy az absztinencia tűnik.