Hatvan éve nem látott sáskajárás pusztít Szardínián

sáska
Sáskák (Locust) lepték el Szardínia sziget középső részét.
Vágólapra másolva!
Hatvan éve nem látott sáskajárás pusztít Szardínia szigetén, a rovarok már 2000 hektáron elpusztították a termést - jelentette hétfőn a La Stampa című olasz lap.
Vágólapra másolva!

Sáskák borítják be Közép-Szardíniát

A sáskák valósággal szőnyegként borítják be a sziget középső részén fekvő Nuoro, Ottana és Orani települések környékét - írja a lap a Sassari Egyetem rovarszakértőjére, Ignazio Florisra hivatkozva.

Sáskák (Locust) lepték el Szardínia sziget középső részét. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-48580182?_ga=2.77418322.612134680.1560188154-324015007.1558423826

A szokatlan sáskajárás azzal függhet össze, hogy a viszonylag hűvös május után hirtelen megemelkedett a hőmérséklet az Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten.

Szakértők szerint már nincs mit tenni a sáskák ellen,

a legjobb védekezés az elhanyagolt földterületek megművelése lenne.

A sáskák a megműveletlen területeken jelentek meg, de aztán átmenneek a megművelt részekre, és nincs megoldás az invázióra- mondta Coldiretti. Forrás: https://phys.org/news/2019-06-locust-swarm-decimates-crops-sardinia.html

A legelők és széna nélkül maradt közép-szardíniai gazdák már a sziget más részeiről "importálnak" takarmányt, ami megdrágítja az állattartást. Szakértők szerint félő, hogy ha elfogy a hagyományos táplálékuk, a sáskák más kultúrákat is megtámadhatnak, például szőlőket.
A Coldiretti agrárszövetség a kormány segítségét kérte a sáskajárás sújtotta földművesek megsegítésére.

(Forrás:MTI)