Harry Houdini bárhonnan kiszabadult, de túlfeszítette a húrt

houdini
Houdini számos börtönből és bilincsekből szabadult ki
Vágólapra másolva!
Harry Houdini kétségtelenül a történelem egyik legismertebb illuzionistája, akinek nemcsak a kártyatrükkök és a hagyományos „varázslatok" voltak a kisujjában, hanem bámulatosan szabadult ki többek közt bilincsekből, börtöncellákból, vízzel töltött hordókból, szögekkel kivert dobozokból, de túlélt egy élve eltemetést és egy kínai vízi kínzókamrát is. Harry Houdini, született Weisz Erik 1926. október 31-én titokzatos körülmények közt halt meg Detroitban.
Vágólapra másolva!

„A tömeg összecsődítésének nincs annál egyszerűbb módja, mint közhírré tenni, hogy egy bizonyos időpontban, egy bizonyos helyen valaki megpróbál valamit, s ha nem sikerül, az életével fizet."
(Harry Houdini)

Többször megváltoztatta a gyerekkoráról szóló történeteket

Houdini élete során számos különböző történetet mesélt gyerekkoráról, így a történészeknek viszonylag nehéz dolga akad, amikor megpróbálják összerakni a tényeket. Annyi azonban bizonyos, hogy a világ leghíresebb szabadulóművésze

1874. március 24-én, Weisz Erik néven látta meg a napvilágot Budapesten, egy zsidó család sarjaként.

A kelet-európai zsidókat érintő barátságtalan környezet miatt a rabbi családfő úgy döntött, hogy a családjával együtt kivándorolnak az Amerikai Egyesült Államokba.

Harry Houdini, a híres fenomén és szabadulóművész Forrás: Pinterest

A mindössze négyéves Erik így édesapja védőszárnyai alatt, négy testvérével és várandós édesanyjával érkezett meg a Wisconsin államban található Appleton városába, ahol ismerősök várták őket. Nevüket Weiszről Weissre változtatták, és egy kis helyi zsinagóga kialakításában segédkeztek.

Erik édesapjának gyülekezete azonban hamarosan úgy döntött, hogy a rabbi „túlságosan régimódi" számukra, így négy év múlva az egész család átköltözött Milwaukee városába.

Houdini édesanyjával és feleségével (1907 körül) Forrás: Wikimedia Commons

És bár az évek során mindannyian sokat tanultak, komoly hátránnyal indultak, miután magyar, német és jiddis nyelven beszéltek, angolul azonban nem.

Már igen fiatalon munkába kellett állnia

Miután a család nehéz anyagi helyzetbe került, a gyerekek is munkát vállaltak. Erik mindenfélével foglalkozott, így többek közt csillogó divatos cipők eladásával. A szabadidejét azonban folyton a könyvtárban töltötte, ahol

mágikus trükkökről és gumiemberekről olvasott, közben futott, úszott és kerékpározott, hogy a testét erősítse.

Dolgozott lakatos tanulóként, cipőpucolóként és újságkihordóként is. Egy év múlva a család New Yorkba költözött át, ahol Erik nyakkendőkhöz szabott ki anyagokat.

Houdini folyamatosan képezte magát Forrás: Wikimedia Commons

A kemény munka ellenére a Weiss család még mindig szűkölködött az anyagi javakban, ami arra kényszerítette a tehetséges ifjút, hogy ügyességgel és magabiztossággal "innovatív módon" tegyen szert egy kis extra pénzre.

Életét döntően befolyásolta, amikor tizenöt évesen elolvasta a francia bűvész, Jean Eugène Robert-Houdin könyvét.

Később kijelentette, hogy ez volt az az írás, ami fellobbantotta a lelkesedés lángját benne a mágia iránt. Robert-Houdin hőssé és példaképpé vált számára, ezért a fiatal Eriknek nem kellett sokáig gondolkodnia, hogy milyen színpadi nevet vegyen fel.

Harry testvére, Theo, akivel később társult Forrás: Wikimedia Commons

Egyik barátja, Jacob Hyman megosztotta vele, hogy ha francia szokás szerint felveszi mentora nevét és mögé egy „i" betűt illeszt, azzal a csodálatát fejezi ki iránta. És miután Eriket otthon gyakran hívták Harry-nek, ezért lett végül a művészneve Harry Houdini. Jacobbal együtt „Houdini testvérek" néven kezdtek bűvészkedni.

Szájtátva bámulták, ahogy Houdini kiszabadult

Harry és barátja kártyatrükkökkel, valamint misztikus eltűnésekkel vonták magukra a figyelmet, ám ők ennél többre vágytak. Vásároltak egy trükkös szerkezetet, amely a „metamorfózis" névre hallgatott. Ebben két személy tudott helyet cserélni egy-egy lezárt ládában.

A Houdini testvérek egyre nagyobb figyelmet kaptak Forrás: Pinterest

A siker gyorsan jött, és a Houdini testvérek 1893-tól már egyre több helyre kaptak meghívást, ahol Jacobot hamarosan Harry igazi fivére, Theo (Dash) váltotta.

A férfi egyre többször próbálkozott szabaduló számokkal, főleg rendőrségi rendezvényeken és kiállításokon,

miközben megérkezett a szerelem is az életébe Bess személyében, akit három hetes udvarlás után azonnal feleségül is vett. A vékony testű nő hamarosan Dasht helyettesítette, miután Harry jól el tudta őt tüntetni különféle ládákból és dobozokból.

Harry Houdini és Bess jó párost alkottak a színpadon is Forrás: Youtube

A produkciókat folyamatosan továbbfejlesztették, így a "metamorfózisba" már bilincsek is kerültek, és a tömeg szájtátva bámulta, ahogy Houdini kiszabadult.

Hasonló sikert aratott az első kényszerzubbonyos mutatványával, amiből mozgékonyságát és rugalmasságát kihasználva igen gyorsan kibújt.

Rájött, hogy a szabadulóművészet az, amiben igazán tehetséges, a közönség pedig imádta ezért. A média is felkapta a nevét, és arról írt, hogy a fiatal férfi „ámulatba ejti" az embereket.

Egyre nagyobb figyelem övezte a mutatványait

A századforduló fontos változást és még nagyobb sikert hozott az életébe. A 26 éves Houdinit ekkor már a „bilincs királyának" hívták, aki óriásit kockáztatva elhagyta az Egyesült Államokat, és Európába utazott feleségével a még nagyobb elismerés reményében.

Első állomása London volt, ahol

ügyesen kiszabadult a Scotland Yard bilincséből, ez a produkciója hónapokon át telt házas közönséget vonzott.

Bemutatkozott a németországi Drezdában is, ahol a jegyek értékesítése minden korábbi rekordot megdöntött.

Bejárták egész Európát Forrás: PInterest

Öt éven át Houdini és Bess bejárta egész Európát, miközben szép lassan nemzetközi csillagok lettek. Bár sokan kételkedtek „képességeikben", a mutatványok önmagukért beszéltek.

Óriási találgatás övezte például szabadulását a moszkvai Butirkaja börtönből, amit zsidó származása miatt még nagyobb figyelem kísért.

Houdini számos börtönből és bilincsekből szabadult ki Forrás: Wikimedia Commons

Houdini a dermesztő téli hidegben teljesen meztelenre vetkőzött, majd megbilincselve bezárták egy szibériai fogolyszállító vagonba. Innen pontosan 28 perc elteltével szabadult ki, amitől a megdöbbent helyi hatóságoknak elállt a lélegzete.

A háta mögé bilincselt kézzel ugrott a folyóba

Houdini és Bess 1905-ben visszatért az Egyesült Államokba, ahol már kifejezetten a szabadulás vált a védjegyükké. A férfi könnyedén elmenekült a Brooklynban, Detroitban, Clevelandben, Rochesterben és Buffaloban lévő börtöncellákból, de még a híres washingtoni fogdából is sikerült kereket oldania.

Könnyedén szabadult meg a bilincsektől Forrás: Wikimedia Commons

Először a titkosszolgálat által felhelyezett bilincsből szabadította ki magát, kijutott a bereteszelt cellából, majd kinyitotta a szomszédos cellát, ahol ruhái várták. Mindezt 18 percen belül sikerült abszolválnia. A bilincs vagy börtönből való szabadulás azonban egy idő után már nem volt elegendő a nyilvánosság számára, ezért

újabb, „halálosabb" mutatványokra volt szükség.

Nagy magasságokba mászott, majd a népes közönség előtt, fejjel lefelé lógva a nyílt terepen szabadult ki kötelekből, láncokból, bilincsekből, kényszerzubbonyokból.

Houdini és a híres elefánt Forrás: Wikimedia Commons

1907-ben Houdini egy rendkívül veszélyes kaszkadőrmutatványt mutatott be az Egyesült Államokbeli Rochesterben, ahol a háta mögé bilincselt kézzel ugrott a folyóba a hídról.

A riválisok nyomására azonban folyamatos újításokra volt szükség:

1908-ban újra a háta mögé bilincseltette a kezét, és egy lezárt, vízzel tele töltött tartályba merült. Persze innen is kiszabadult. Az előadásait kísérő dráma és a flört a halállal egyre népszerűbbé tette az ekkorra már világhírnevet szerzett szabadulóművészt.

Még a tudományos körök is felfigyeltek az illuzionistára

Élete egyik leglátványosabb produkcióját 1912-ben a New York-i East folyónál hajtotta végre, ahol szintén megbilincselték, bezárták egy dobozba és a vízbe vetették.

Amikor néhány perccel később sértetlenül a felszínre tört, a tömeg hangos ovációval ünnepelte.

Még a neves Scientific American tudományos ismeretterjesztő magazint is lenyűgözte ez a teljesítmény, amely Houdini szabadulását a „világ valaha látott egyik legfigyelemreméltóbb mutatványának" nevezte.

A híressé vált mutatvány az East folyónál Forrás: Wikimedia Commons

A másik nagy dobására még ez év szeptemberében vállalkozott: a „kínai víztartálytortúra" során fejjel lefelé, megkötözve lógatták bele egy óriási vízzel teli fém-üveg-tartályba, amelyet felülről lezártak. Houdini pár perccel később már ki is szabadult és ez lett az illuzionista egyik leghíresebb trükkje.

A „kínai víztartálytortúra” során fejjel lefelé, megkötözve lógatták bele egy óriási vízzel teli fém-üveg-tartályba Forrás: Wikimedia Commons

Akkoriban úgy tűnt, hogy Houdini bárhonnan és bármilyen körülmények közül ki tud szabadulni. Ezt a képességét a következő évtizedben is bizonyította, miközben filmezett, és hivatalosan is felvette a Harry Houdini nevet.

Máig tisztázatlan körülmények között hunyt el

Houdini 1926. október 22-én a montreali McGill Egyetemen egy szokatlan előadásra készült. Három hallgatót meghívott az öltözőjébe, akik közül az egyik megkérdezte tőle, hogy valóban olyan erősek-e a hasizmai, hogy meg sem érzi, ha valaki hasba boxolja.

Összesen 16 filmet forgatott Forrás: Wikimedia Commons

Ő igent mondott és felállt a kanapéról, mire J. Gordon Whitehead gondolkodás nélkül

háromszor hasbaütötte, még mielőtt a művésznek ideje lett volna megfeszíteni a hasizmait.

Houdini elsápadt, az egyetemisták pedig gyorsan eltávoztak az öltözőjéből. Súlyos fájdalmak közepette fejezte be a show-műsorát, de másnap is folytatta a fellépéseket. Aznap este a végletekig legyengült és lázas lett. Nem volt hajlandó azonban orvoshoz menni, inkább lefeküdt aludni, és másnap újra színpadra állt, ahol azonban összeesett.

Korábban már többször tesztelte a hasba ütést, addig mindig sikeresen vette az akadályokat Forrás: Wikimedia Commons

Csak a kórházban derült ki, hogy nem csupán a vakbele robbant szét az ütés hatására, hanem ez a testtája már elkezdett üszkösödni. Másnap tovább romlott az állapota, ezért újra kellett operálni. Az orvosok hashártyagyulladást és heveny féregnyúlvány-gyulladást diagnosztizáltak nála. Harry Houdini 1926. október 31-én, Halloween napján, 13 óra 26 perckor halt meg, 52 évesen.

Harry Houdini sírja, a Weiss család síremléke a Machpelah temetőben Forrás: Wikimedia Commons

Halála az újságok címoldalára került, és a főcímek nem nélkülözték a találgatásokat: Meggyilkolták? Megmérgezték? Miért nem történt boncolás? És bár az életbiztosításával megbízott társaság kivizsgálta halálának körülményeit és kizárta az idegenkezűséget, Houdini mégis máig nem teljesen tisztázott körülmények között vesztette életét.