Izgalmas lelet segíthet megérteni az ősi egyiptomi temetkezéseket

TOPSHOTS Horizontal ARCHAEOLOGY AND HISTORY HISTORY EGYPTOLOGY, Luxor, szarkofág
This picture taken on November 24, 2018 shows an Egyptian worker standing next to an opened intact sarcophagus containing a well-preserved mummy of a woman named "Thuya" wrapped in linen, discovered by a French mission at the site of Tomb TT33 which dates to the 18th dynasty (16th-13th century BC) at the site of Tomb TT33 at Al-Assasif necropolis on the west bank of the Nile north of the southern Egyptian city of Luxor. - Located between the royal tombs at the Valley of the Queens and the Valley of the Kings, the Al-Assasif necropolis is the burial site of nobles and senior officials close to the pharaohs. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint húsz, fából készült, az eredeti állapotában megőrzött koporsót fedeztek fel az egyiptomi Assasifban, a Nílus folyó nyugati partján lévő nekropoliszban. A helyi kormányzat az elmúlt évek egyik „legnagyobb és legfontosabb" régészeti leleteként aposztrofálta.
Vágólapra másolva!

A szarkofágok színei semmit sem halványultak

Az egyiptomi Régészeti Minisztérium a közösségi médiában tette közzé azokat az „ép és zárt koporsókat", amelyeket a Nílus folyó nyugati partján fekvő nekropoliszban fedeztek fel a közelmúltban.

A szarkofágok egy kétrétegű sírban hevertek és azokat eredeti, vörös, zöld, fehér és fekete színű faragványok díszítik.

Érdekesség, hogy a színek az idő múlásával sem halványultak el.

És bár a tisztviselők nem árulták el, hogy a koporsók mely korszakból származnak, azt tudjuk, hogy a felfedezésüknek helye az ókori Théba városának egy részére tehető.

Az ókori Egyiptom királyi fővárosa ma világörökségi helyszín;

legkorábbi rétegei az időszámításunk előtti 4. évezred második felére, szintén időszámításunk előtt 3200 előttre datálhatók.

A szarkofágokat eredeti állapotukban őrizte meg az idő Forrás-képillusztráció: AFP/Khaled Desouki

A település az első átmeneti korban sokszor önálló állam vezetője volt és jelentős szerepet játszott a dél-egyiptomi politika stabilizálásában. Végül a XI. dinasztia uralkodóinak székhelye lett és a korai műemlékek is az ő idejükre nyúlnak vissza. Ma Luxor városa áll a helyén.

A mindennapi életet is jól reprezentálják

A múlt héten az Ókori Minisztérium bejelentette, hogy a régészek harminc műhelyt is találtak a Királyok-völgyében, ahol egykor nagy valószínűséggel a királyok és királynék temetkezési bútorainak előállítását és az ehhez szükséges faanyag feldolgozását végezték.

A helyszín ugyanis a XVIII. és a XX. dinasztia fáraóinak elsődleges temetkezési helyeként szolgált.

A kutatók egy kemencére is bukkantak, ahol az elemzések szerint kerámiát és fémet állítottak elő.

Ugyanitt többek között olyan tárgyak is megbújtak, mint ezüst gyűrűk és egy arany tőr. A műhelyek a becslések szerint valamikor időszámításunk előtt 1539 és 1292 között működhettek.

– mondta el az egyik régész a CNN-nek. – Emellett arra is választ kaphatunk, milyen lehetett a mindennapi élet a műhelyekben dolgozó munkások számára.

A thébai nekropolisz látképe Forrás: Wikimedia Commons

A Régészeti Minisztérium már 2017. óta folytat egyfajta „régészeti küldetést" a Királyok- és Királynék-völgyében, ahol többek közt Nefertiti királynő és a lánya sírját keresik.