Pontosan megmutatták, hogy nézett ki a hatszáz éve elhunyt férfi

Így nézhetett ki a hatszáz éve elhunyt férfi
Vágólapra másolva!
A régészek egy vadonatúj eljárással rekonstruálták egy kopasz, középkorú férfi „viharvert" arcát, aki egyértelműen hátproblémákkal és súlyos fogbetegséggel küzdött. A skótot több mint 600 évvel ezelőtt Aberdeenben temették el.
Vágólapra másolva!

Súlyos fogproblémákkal küzdött

Az új arcrekonstrukciós technológiát használva a kutatók olyan digitális modellt készítettek, amely segítségével megpillanthatjuk az akár több száz vagy több ezer évvel ezelőtt élők arcát. A
„Skeleton 125" vagy „SK125" névre keresztelt csontváz elemzése megmutatta, hogyan is nézhetett ki egykor a férfi.

Az eljárás eredményeként a kutatók bemutatták egy 46 éves férfi arcát, akinek kék, egymáshoz közel álló szemei és jellegzetes állkapcsa volt, de több foga is hiányozott.

Skóciát sokan a Rettenthetetlen című filmmel azonosítják Forrás: Intercom

A koponya állapota évek óta tartó súlyos fog- és ínyproblémákat jelez, amelyek fogvesztéshez, krónikus tályoghoz és üregekhez vezettek az elemzések szerint.

Az SK125 maradványaira, valamint 59 további teljes csontvázra és több mint 4000 emberi csontdarabra a tovább terjeszkedő Aberdeen Művészeti Galéria 2015-ös ásatásai során bukkantak.

Az épületet 1885-ben építették újra egy pékség és egy templom helyére,

amelyek a 13. században emeletek és 1560-ban leromboltak.

Sokat tudott „mesélni" az egykori életéről

A művészeti galérián kívül a régészek még egy vörös téglából készült kriptát is felfedeztek, amely három viktoriánus koporsót és több száz emberi csontot rejtett. A további ásatások során még 60 csontváz került elő, amelyek közül a legrégebbit valamikor 1050 és 1410 között temethették el.

– mondta Paula Milburn, az AOC Archaeology Group régésze, akik az ásatást végezték.

Így nézhetett ki a hatszáz éve elhunyt férfi Forrás: AOC Archaeology Group

Az SK125-et kifejezetten az "újjáépítéshez" választották ki, mivel ő volt az egyik egyedi sírban lévő csontváz, jól megőrzött koponyájával.

A „megőrzési szintje" azt jelentette, hogy a remények szerint sokat tud „elmesélni" majd a kutatóknak az életéről.

A csontozat vizsgálatával Mara Tesorieri oszteológust bízták meg, aki képet készített az SK125 általános egészségéről. Megállapította, hogy a férfi fog- és állkapcsolati problémáival együtt a degeneratív ízületi betegség jeleit mutatta a középső és az alsó háti szakaszon, ami hátfájást okozhatott. A skót az átlagnál alacsonyabb volt, a magassága körülbelül 159-166 centiméter között lehetett.

Pontos arcképet készítettek

Az SK125 arcát újrakonstruálták és egy digitális modellt építettek fel róla. A fényképeket Hayley Fisher kriminalisztikus készítette, aki megmérte a koponyát és megvizsgálta arról is, hogy az izmok hogyan kapcsolódhattak egykor hozzá.

Egykor ezen a skót tájon élhetett Forrás: Moidart History Group

– magyarázta Milburn. – Bár a haj- és a szem színe Hayley egyedi értelmezése, a mérések azt bizonyítják, hogy amit látunk, az pontos képe a skót férfi egykori valójának.

A galéria alatt talált csontvázak többsége 18 és 46 év közötti felnőttekhez tartozik, és az elemzés során a kutatók kijelentették, hogy majdnem mindannyian fogászati problémákkal küszködtek.

A szakemberek most radiokarbonos analízissel folytatják a vizsgálataikat,

majd a részletesebb kép kialakítása érdekében megvizsgálják a helyszínen talált állati csontokat és egyéb tárgyakat is, beleértve a koporsókat, személyes dísztárgyakat, valamint a kerámia- és üvegdarabokat is.