Új megvilágításban mutatja be Pilátust a zarándokoknak épített utcája

Barabbás
Aki kényszerből halálra ítélte Jézust, Poncius Pilátus a Passió című filmben
Vágólapra másolva!
A régészek azonosítottak egy utcát Jeruzsálemben, amelyet maga Poncius Pilátus, a júdeai római prefektus és ötödik helytartó építtetett. A közel 600 méter hosszú utca a zarándokok fürdésére és ivóvíz szükségleteinek kielégítésére szolgáló Siloam medencét és a Templom hegyet, a judaizmus egyik legszentebb helyét kapcsolta össze. Az utcát valószínűleg az ősi zarándokok használták, hogy feljussanak imádkozni a hegyre.
Vágólapra másolva!

Segített az embereknek eljutni a szent templomba

A Poncius Pilátusról szóló ókori keresztény források nagy része meglehetősen homályosan fogalmaz, ám a legtöbb esetben a zsidó vezetők bűnösségét akarják hangsúlyozni Jézus halálában.

– írták a kutatók a Tel Aviv: Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University lapban. – Annak a ténye, hogy Pilátus olyan utcát építtetett, amellyel az embereknek segített eljutni a szent templomhoz, arra enged következtetni, hogy valószínűleg nem volt olyan önző és vallásilag érzéketlen, mint ahogy azt az egykori írók állítják.

Jézus Pilátus előtt, Munkácsy Mihály monumentális festményén Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók már régóta tudtak az utca létezéséről, de eddig keresték a pontos helyét.

Most az Izraeli Antikvitási Szervezet és a Tel-Aviv Egyetem régészei az utca alatt végeztek ásatások, így elérték azokat a területeket, amelyek eddig rejtve maradtak. A helyszínen több tucat érme is előkerült, amelyek időszámításunk szerint 30-31-ből származnak.

Kétségbe vonja a teljse korruptságát

A történeti nyilvántartások és a bibliai feljegyzések gyakran negatív fényben ábrázolják Poncius Pilátust, kitérve arra, hogy pénzt vett el a szent kincstárból vízvezeték építéséhez vagy arra, hogy többször megsértette a zsidó vallási törvényeket.

Aki kényszerből halálra ítélte Jézust, Poncius Pilátus a Passió című filmben Forrás: Pinterest

Az egyik ókori író például azt írta, hogy

az emberek belefáradtak a „megvesztegetésekbe, sértésekbe, rablásokba, bántalmazásokba, a tárgyalás nélküli kivégzésekbe, a szüntelen és súlyos kegyetlenségekbe",

amelyet Pilátus állítólag elkövetett, ezért a judeai nép petíciót küldött Tiberius római császárnak, amelyben kérte a közbenjárását.

– jegyezte meg Nahshon Szanton, az Izrael Régészeti Igazgatóság régésze a tanulmányban. – Fontossága nyilvánvaló a méretei és az építésének minősége alapján, amely kétségtelenül óriási munkaerőt igényelt, ahol képzett munkások és kézművesek vettek részt.

A Pontius Pilátus által épített utca ezenek a zarándoklépcsőknek a közelében ér véget a nyugati fal déli végén Forrás: Shutterstock

Pilátus utcája ugyanis legalább nyolc méter szélességű és körülbelül tízezer tonna mészkőből épült.

A kutatók szerint úgy építhették, hogy enyhítse a római prefektus és a zsidók közötti feszültséget. Dan Bahat, a jeruzsálemi régész szerint az utca valószínűleg földút volt, mielőtt Pilátus úgy döntött, hogy kikövezi; ezzel nem csak a zarándokokat, hanem minden helybélit segítette.

(LiveScience)