Megoldhatták a titokzatos francia kárpit hat évszázados rejtélyét

Bayeux
Normann hajó ábrázolása a falikárpiton
Vágólapra másolva!
Egykor valószínűleg tíz évig készíthették azt a középkori kárpitot, és az eredetileg körülbelül hetven méter hosszú hímzés az egyik legtöbbre értékelt középkori műalkotást. Gyapjúfonallal, öt szín nyolc árnyalatával száröltéssel és lapos hímzéssel hímezték ki. Az úgynevezett Bayeux-i kárpit az angol történelem legismertebb évszámának tárgyi illusztrációja; többek közt a normannok hódításainak történetét meséli el. A kutatók a homályos eredetű textilműről most úgy gondolják, hogy végre megfejtették a titkát: szerintük kifejezetten a Bayeux-i székesegyház főhajójába szánták.
Vágólapra másolva!

Ott kísértett egy angol lázadás lehetősége

A színes falikárpit Dél-Angliában készülhetett valamikor 1070 és 1082 között, amely hímzett, színes képekben meséli el az ország 1066-os, a normannok általi elfoglalását. A méretei alapján a kutatók úgy gondolják, hogy tökéletesen beleférne a franciaországi normandiai Bayeux-i székesegyház 11. századi főhajójába.

A kárpiton található történet ráadásul még a hajóoszlopok és az ajtók távolságához is pontosan illeszkedik.

Ez viszont nem lehet véletlen.

A bayeux-i falikárpit részlete, amelyen egy üstökös is látható Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Christopher Norton, az angliai York Egyetem történésze. – Ezt a feltételezést erősítették meg azok a most előkerült, konkrét bizonyítékok, amelyek szerint a kárpit fizikai és narratív szerkezete tökéletesen alkalmazkodik a 11. századi katedrális (liturgikus) hajójához.

A gobelin valójában nem is kárpit, hanem egy hímzett lenvászon.

A Bayeux Múzeum szerint valószínűleg Odo püspök, a Hódító Vilmos féltestvére rendelhette meg egy lehetséges angol felkeléstől való félelmében vagy a pompás katedrális 1077-es felszentelésére.

A kárpit alkotói közel 75 különálló jelenetben képregényszerűen jelenítették meg az 1064 és 1066 közötti évek történéseit: beszámoltak például Hódító Vilmos bretagne-i hadjáratáról, a Hódító Vilmos és Hitvalló Edward közötti szövetségről, Harold hitszegéséről, a hadi előkészületekről, a Csatornán való átkelésről és a döntő hastingsi csata lefolyásáról.

Pontosan beleillik a székesegyház főhajójába

A kutatók azt egyelőre nem tudják biztosan, hogy ki készíthette a kárpiton található színes és részletes hímzést, de a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a munkát valószínűleg a középkori Angliában, nők végezhették.

Normann hajó ábrázolása a falikárpiton Forrás: Wikimedia Commons

Norton és munkatársai most a modern székesegyház méreteit használták, ezeket vetették össze a történeti nyilvántartásokkal, a főhajó kinézetével és az építmény központi részeivel.

Arra is kíváncsiak voltak, hogyan nézhetett ki több mint ezer évvel ezelőtt, az építés időpontjában.

Ezután ezeket hasonlították össze a kárpit méreteivel, figyelembe véve az anyag lehetséges zsugorodását és a hiányzó szakaszokat.

A bayeux-i katedrális Forrás: Pinterest

– magyarázta Norton – De a legvalószínűbb helye közvetlenül a katedrális kórusa előtt van.

Hozzátette: a késő középkorból már vannak bizonyítékok arra, hogy a szőnyeg a székesegyház templomhajójában volt körben felaggatva.

A kárpit jelenleg a városi múzeumban található,

de Emmanuel Macron francia elnök tavaly ígéretet tett arra, hogy 2022-ben Angliába, a British Múzeumba érkezik a bayeux-i kárpit. A kutatók eredményeiket a Journal of the British Archaeological Association folyóiratban publikálták.