Kiderült az igazság, ennyi cukrot ehetünk naponta büntetlenül

cukor
Vágólapra másolva!
Sajnos a cukrot nemigen tudjuk elkerülni, szinte minden élelmiszerben megtalálható, legyen szó csomagolt ételekről, gyümölcslevekről, ízesített joghurtokról, vagy tejről. Az édes összetevő mértéktelen habzsolása egy sor egészségügyi probléma okozója: elhízunk, cukorbetegek leszünk, kardiovaszkuláris problémák lépnek fel, vérnyomásunk megemelkedik, fogaink elromlanak tőle. Emiatt létfontosságú, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi cukrot vihetünk „büntetlenül" a szervezetünkbe.
Vágólapra másolva!

Mennyi az ajánlott mennyiség?

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) ajánlása szerint nemenként eltérő mennyiség megengedett.

  • Nem meglepő módon a férfiak fogyaszthatnak több cukrot, összesen 150 kalóriányit, ami nagyjából 9 teáskanálnyi adagnak felel meg.
  • A nők cukorbevitele maximum napi 100 kalória lehet, ami 6 teáskanálnyi cukrot jelent.

Összességében elmondható, hogy az egészségmegőrzéshez egy ép felnőttnek napi 36 gramm alatt kell tartania a cukorfogyasztását, a 12 év alattiak cukorbevitelét pedig még ennél is lejjebb, 18 gramm alá kell szorítani.

Van-e különbség a természetes és a hozzáadott cukor között?

Technikai értelemben véve nincs. A természetes cukrok közé tartozik a méz, a juharszirup, a fehér és a barna cukor. A gyümölcsök és a zöldségek fruktózzal és szacharózzal látják el szervezetünket, mindkettő szükséges az egészséges táplálkozáshoz, a tejben pedig laktóz található. Fontos tagja még a szénhidrátoknak a glükóz is. Ezen cukorfajták mindegyikéből lehet különféle kémiai eljárásokkal hozzáadott cukrot előállítani, ami aztán a feldolgozott élelmiszerekbe kerül.

A folyékony és a finomított cukrot kerüljük

Sokunk számára a cukor egyenlő azzal a fehér szemcsés anyaggal, amit a teába teszünk, és aktiválja az édes ízek érzékeléséért felelős receptorunk működését. A valóságban viszont számos megjelenési formája létezik.

A folyékony cukor elsősorban az üdítőitalok összetevője.

Mivel testünk sokkal gyorsabban dolgozza fel a hagyományos formájánál, a vér glükózszintjét veszélyes mértékben megemelheti, károsítva a májat és a hasnyálmirigyet.

Példának okáért egy dobozos cukros üdítő 8 teáskanálnyi (130 kalória) cukrot tartalmazhat folyékony formában. A finomított cukrok szintén gyorsan felszívódnak a szervezetünkben, emellett a finomítási eljárás során a nádcukor tápanyagtartalma is elvész, és így rengeteg üres kalóriát juttatunk a testünkbe.

Ha édességre vágyunk, akkor a legbiztonságosabb, ha feldolgozatlan, finomítatlan cukrot, például mézet fogyasztunk.

(Medical Daily)