El tudja képzelni az emberi végtagok regenerálódását? Mutatjuk!

foltos szalamandra
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy az ember nem képes arra, hogy a gyíkokhoz hasonlóan újra növessze valamelyik végtagját, egy új tanulmány szerint mégis lehet egy olyan, eddig rejtett képességünk, amivel képesek vagyunk helyreállítani az ízületekben lévő porcszöveteket. Ez a felfedezés kapukat az ízületi betegségek, például az osteoarthritis, a degeneratív ízületi gyulladás új kezelési módjai felé, de a jövőben akár az emberi végtagok regenerálódásához is vezethet.
Vágólapra másolva!

Új lehetőségeket mutat az ízületi betegségek kezelésére

A Science Advances tudományos folyóiratban most közzétett kutatási eredmények ellentmondanak a korábban széles körben elterjedt véleménynek, miszerint mivel az ízületeket tompító porcszövetnek nincs saját vérellátása, a test nem képes megjavítani az elszenvedett sérüléseket vagy az öregedéssel járó kopást, tehát az emberi test képtelen fellépni az ízületek komoly sérülései ellen.

Részben ez utóbbi okozza azt, hogy többen szenvednek osteoarthritistől, más néven degeneratív ízületi gyulladástól, amely a végtagok vagy a gerinc kisízületeinek megbetegedése, melynek következtében a csontot borító porc elvékonyodik, tehát „kopik".

foltos szalamandra Forrás: Halpern Bálint\MME

A betegség merevséget okoz az ízületekben, ami fájdalomhoz vezet.

A most publikált vizsgálat szerint azonban a porcok vérellátásának hiánya még nem jelenti azt, hogy a porc nem regenerálódik.

– állítják az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói.

Az emberek is rendelkeznek regeneratív képességekkel

A regeneratív képességekkel bíró állatok, például a szalamandrák vagy a gőték olyan molekulákkal, más néven mikro-RNS-ekkel rendelkeznek, amik elősegíthetik az ízületi porcszövetek javítását.

Ez a bizonyos mikro-RNS az emberi szervezetben is megtalálható, de a tanulmány szerint

a test egyes részein erősebben képes kifejteni a javító hatását.

Ez azt jelenti, hogy a molekulák a bokában aktívabbak, mint például a térdben vagy a csípőben.

A reumatoid arthritisz elsősorban a kéz- és lábkisízületeket, csuklókat, bokákat, térdeket, esetenként más ízületeket érinti Forrás: pexels.com

– mondta Ming-Feng Hsueh, a tanulmány egyik kutatója. – Nevezzük ezt a bennünk rejlő „szalamandra-képességnek".

Hozzátette: mindez függ a porc korától és helyzetétől, ami szinkronban van az említett állatokkal, amelyek a testük legtávolabbi pontjait képesek leggyorsabban regenerálni: a farkukat és a lábaik végét.

Nick Vujicic, a nemzetközi hírű prédikátor, szónok, motivációs tréner, aki karok és lábak nélkül született Forrás: Craig Reynolds Photography/Craig Reynolds

A kutatók már évek óta tudják, hogy nekünk is vannak bizonyos regenerációs képességeink;

a gyerekeknél például egy levált ujjbegy megfelelő kezelés esetén teljesen újra tud nőni.

A most publikált tanulmány eredményei hatalmas előrelépést jelenthet. A mikro-RNS bejuttatása az ízületekbe, vagy gyógyszer formában való felhasználása

óriási segítséget nyújthat a sportolóknak vagy az ízületi sérülések miatt szenvedőknek.

Sőt, a kutatók szerint egyszer „az emberi végtagok regenerálódásának alapját is képezheti".