Gurulni fog a nevetéstől, ha meglátja ezt a 600 éve élt férfit

Vágólapra másolva!
Rekonstruálták egy 600 éve élt skót férfi arcát. Az eredmény alapján az elhunyt nem volt egy szívtipró alkat, különleges fejformája viszont beindította az internet népének fantáziáját.
Vágólapra másolva!

A csak 125-ös csontváz néven ismert férfit még 2015-ben találták meg az Aberdeen-i Művészeti Galéria építésekor. A kutatómunka során további 4000 csonttöredék került elő, ezek összesen 381 személyhez tartoztak. A leletek között 60 teljes épségben megőrződött csontváz is szerepelt.

A kutatók úgy döntöttek, hogy a modern technika segítségével az egyik csontváz arcát rekonstruálják. A vizsgálatok szerint a férfi 46 évesen hunyt el, és nagyjából 159-166 centi magas volt, valamint számos fogászati betegségben szenvedett.

A csontok állapota alapján a férfi fizikailag aktív életet élt, ugyanakkor már kezdtek rajta megjelenni az öregedés jelei, többek között degeneratív ízületi betegségek gyötörték. Az izotópos vizsgálatok azt is feltárták, hogy a férfi nem helybéli volt, hanem a Külső-Hebridák környékéről származott.

A 125-ös csontváz a hírnevét annak köszönheti, hogy az egykor élt férfi arcberendezése igen különös volt, mintha egyenesen egy rajzfilmből vagy karikatúrából lépett volna elő. Az internetezők fantáziáját természetesen megmozgatta a szokatlan fejforma.

Az 1050 és 1410 között eltemetett, majd teljes mértékben helyreállított csontvázak között 56 felnőtt, három gyermek és egy kamasz maradványai találhatók meg.

(Aberdeen City Council)