Hamarosan Magyarországra érkezik Záhi Havássz, a sztárrégész-egyiptológus

Havássz
Záhi Havássz az új lelőhelyről származó leletekkel
Vágólapra másolva!
A Budapesten november 8-án nyíló Tutanhamon kincse című kiállítás egyik meghívott vendége lesz Záhi Havássz régész, aki a napokban jelentette be, hogy az általa vezetett, most folyó ásatás során egy olyan sírhelyet is feltártak, amelynek bejárata nagyon hasonlít Tutanhamon fáraó 1922-ben, Luxorban felfedezett híres sírkamrájának bejáratához. A világhírű egyiptológus előadást fog tartani a tárlaton; Tutanhamon titkain kívül a jelenlegi felfedezésről is lehet majd kérdezni.
Vágólapra másolva!

Tutanhamon kincsei a jövőre megnyíló új múzeum központi darabjai lesznek

Tutanhamon, a 18. dinasztia egyik utolsó fáraója mindössze kilencéves volt, amikor trónra lépett – Kr.e. 1333 és 1323 között uralkodott.

Tutanhamon fáraó híres színarany halotti maszkja is látható lesz Budapesten Forrás: Wikimedia Commons

Tutanhamon fáraó sírkamrájának kincsei a gízai piramisok közelében épülő Nagy Egyiptomi Múzeum központi kiállítási darabjai lesznek,

amelyet 2020-ban terveznek átadni.

A most felfedezett sírban aranytöredékeket, egy ezüstpecsétet, valamint balzsamozásról árulkodó maradványokat is találtak.

A budapest Tutanhamon-kiállítás apropóján hazánkba érkezik a világhírű egyiptológus professzor, Dr. Záhi Havássz is Forrás: Dr. Zahi Hawass

Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán,

és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Tutanhamon kincse az egyetemes kultúrtörténet egyik legbecsesebb része Forrás: JVS Group

Az elmúlt években több jelentős régészeti felfedezésről, köztük fáraósírok, szobrok, szarkofágok, múmiák és temetkezési helyek feltárásáról számoltak be az egyiptomi régészek.

Ez az első alkalom, hogy óegyiptomi „ipari területet" fedeztek fel

Az egyiptomi kutatócsoportot vezető Záhi Havássz régész, egyiptológus, korábbi régészeti miniszter, a National Gegographic Society kutatója a felfedezés csütörtöki bejelentésekor az újságíróknak elmondta, hogy a 18. dinasztia (Kr.e. 1550–1292) idejéből való műhelyekben egykor fa- és agyagedényeket, valamint temetési szertartásokhoz használt tárgyakat készítettek.

Havássz professzor újságíróknak tart tájékoztatást legújabb felfedezéséről Forrás: Dr. Zahi Hawass

Az egyik lelőhely a nyugati völgyben, a Majmok völgyében, a másik a keleti völgyben helyezkedik el, ahol a híres fáraósírok találhatók.

A most feltárt új lelőhely Forrás: JVS Group

Az ásatások 2017. decembere óta folynak a területen,

és – ahogy Havássz elmondta – ez az első alkalom, hogy egy kutatócsoport ókori „ipari területet" fedezett fel.

A fáraó díszes aranyozott szarkofágja is látható lesz Budapesten, számos egyéb világhíres lelet társaságában Forrás: Theo O. Krath/Photographer:Theodor Oskar Krath

Azt is hozzátette, hogy a feltárt területen agyagtermékek készítésére épített kemence és egy víztartály is található, amelyet az ókori munkások használtak.

Záhi Havássz az új felfedezéseiről is beszámol a Tutanhamon-kiállításon

A helyszínen olyan leleteket találtak, mint például egy szkarabeuszgyűrű, több száz berakott gyöngy és aranytárgy, amelyeket királyi koporsók díszítésére használtak.

Záhi Havássz az új lelőhelyről származó leletekkel Forrás: JVS Group

A neves kutató azt is kifejtette, hogy a 30 műhely felfedezése kiemelten fontos; az ásatások során ókori raktárépületeket, illetve a temetkezési bútorok tisztítására szolgáló helyiségeket is feltártak, emellett számos, a 18. dinasztia korában készült kerámiatárgyat fedtek fel.

Rendkívül nagy érdeklődés előzi meg a budapesti Tutanhamon-kiállítást is Forrás: Rainer Christian Kurzeder Fotograf/Rainer Christian Kurzeder

Havássz ezekről a felfedezésekről is be fog számolni budapesti előadásán,

a múlt héten bejelentett budapesti Tutanhamon-kiállításon, amely már most rekordokat döntöget jegyelővétel szempontjából.

(Forrás: JVS Group)