Lenyűgöző videó mutatja be a bálnák buborékhálójának működését

buborékháló, bálna
A bálnák körkörösen úsznak, és buborékokat bocsátanak ki, hogy így ejtsék csapdába zsákmányukat
Vágólapra másolva!
A Manoai Hawaii Egyetemen végzett új kutatás részleteiben mutatja be ahogy a hosszúszárnyú bálnák táplálkozásuk során körkörösen úsznak, és buborékokat bocsátanak ki, hogy így ejtsék csapdába zsákmányukat. A kutatók most egy egészen új perspektívából, a bálnák szemszögéből örökítették meg ezt a folyamatot.
Vágólapra másolva!

Szenzorokat és drónokat használtak

A cetfélék, köztük a bálnák és a delfinek köztudottan igen intelligens lények. A buborékháló kialakítása rendszeresen megfigyelhető Alaszka partjainál: az állatok ilyenkor mélyen lemerülve úsznak körbe-körbe és egyfajta buborékokat bocsátanak ki közben.

Végül az emelkedő levegőtest gyakorlatilag csapdába ejti a halakat a „háló" közepén.

A bálnáknak egyszerűen csak felfelé kell úsznia nyitott szájjal és a táplálék már ott is van. Az új kutatások most mindezt a bálnák szemszögéből mutatták meg.

A bálnák körkörösen úsznak, és buborékokat bocsátanak ki, hogy így ejtsék csapdába zsákmányukat Forrás: Pinterest

– magyarázta Lars Bejder, a Manoai Hawaii Egyetem tengeriemlős-programjának vezetője – A felvételeken láthatjuk azt is, hogy az állatok hogyan jönnek fel a buborékhálóban a felszínre.

A kutatók tapadókorongok segítségével rögzítették a szenzorokat, a kamerákat és a gyorsulásmérőket az állatokon.

Mindezt egyedülálló drónfelvételekkel egészítették ki, így rengeteg új információt gyűjtöttek a bálnák viselkedéséről.

Új betekintést kapjunk az állatok életébe

A vándorló hosszúszárnyú bálnák a nyarat Alaszka partja mentén töltik, mielőtt télen indulnak Hawaii irányába, ahol felnevelik a bálnák új generációját.

Ez az időszak azonban kevés időt hagy nekik a táplálkozásra, pedig a megfelelő zsírkészletek felhalmozása létfontosságú a hosszú vándorlás előtt.

És itt jön képbe a tanult viselkedésnek számító, buborékháló technika, ami a lehető legkevesebb idő- és energia befektetéssel maximalizálja a kalóriabevitelüket.

A szakemberek ugyanazt a viselkedést figyelték meg a trópusi bálnáknál (Balaenoptera edeni) és a palackorrú delfineknél (Genus tursiops) is Florida partjainál. A legújabb technológiai eszközökkel a kutatók most szerették volna többek közt felmérni azt, hogy

az állatok mennyi táplálékot vesznek magukhoz a nagy vándorlás előtt vagy hogyan reagálnak az élelemcsökkenésre.

Mert bár a kereskedelmi célú bálnavadászat 1985-ös betiltása megmentette az említett fajokat a majdnem biztos kipusztulástól, az elmúlt öt évben a hosszúszárnyú bálnák észlelése jelentősen csökkent.

A faj a magyar elnevezését az extrém hosszú mellúszóiról kapta Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Bejder. – Ez lehetővé teszi számunkra, hogy olyan, új betekintést kapjunk az állatok életébe, amire eddig nem volt lehetőségünk.