Még csak most fedezték fel, de máris a kihalás szélére sodródott

Homalictus-terminalis, méh
Homalictus-terminalis
Vágólapra másolva!
Az ausztráliai Flinders Egyetem kutatói új méhfajokat fedeztek fel a Fidzsi-szigeteken, ám a rovarokon már láthatóak az éghajlattal és a környezetváltozással kapcsolat stressz jelei. Ezekre a fajokra az éghajlatváltozás, a mérgező növények és az emberi tevékenység jelenti a fő fenyegetést.
Vágólapra másolva!

Negyven éve nem vizsgálták a környéket

Alig találták meg őket, máris a kihalás szélére sodródtak azok a méhfajok, amelyeket a közelmúltban fedeztek fel a kutatók a Fidzsi-szigeteken.

– mondta Mike Schwarz, a Flinders Egyetem docense, a Zootaxa tudományos folyóiratban a közelmúltban publikált tanulmány társszerzője.

Homalictus-terminalis Forrás: James Dorey / Flinders University

A dél-ausztráliai egyetemi hallgatók már évek óta dolgoznak a Fidzsi-szigeteken az ausztrál kormány New Colombo névre hallgató, tengerentúli tanulmányi programjában, ahol komoly terepmunkát végeznek.

Dr. Mark Stevens, a Dél-ausztráliai Múzeum földi gerinctelenekkel foglalkozó vezető kutatója szerint a kutatók eddig négy ismert, és kilenc új méhfajt azonosítottak be.

A Fidzsi-szigetek hegységeiben rejtőztek eddig ezek az eddig ismeretlen méhfajok Forrás: Pinterest

Ezek a rovarok a méhek Homalictus alfajához tartoznak, amelyek megtalálhatók Srí Lanka és Délkelet-Ázsia területein, valamint a Csendes-óceán keleti részétől Ausztrálián át, Szamoaig és a Mariana-szigetekig.

Némely méhfajt, például a Homalictus cockerell-t körülbelül 40 éve nem vizsgálták taxonómiai úton a Fidzsi-szigeteken. Sajnos azonban ezeknek a fajoknak egy jelentős részénél már jól láthatóak a környezeti változásoknak való kitettség jelei.

Megtalálták a világ egyik legérdekesebb méhfaját

A Fidzsi-szigetek méhkolóniái az itt található hegyek miatt kialakult, egyedi élőhelyekre támaszkodnak.

– magyarázta Dr. Stevens. – Társaihoz hasonlóan, a csak egyetlen hegycsúcson megtalálható Homalictus achrostus szokatlanul nagy fejjel és rágókkal rendelkezik, amelyik az egyik legérdekesebb méhfaj, amivel valaha találkoztunk.

Homalictus groomi Forrás: James Dorey / Flinders University3

A kutatócsapat egy rokonát elkeresztelte Homalictus terminalis-nak, ezzel utalva arra, hogy ezek az alfajok milyen gyorsan a kihalás szélére sodródtak.

– tette hozzá James Dorey, a Flinders University PhD hallgatója, aki rámutatott arra is, hogy a méhek élőhelye milyen közel van a turisták által kedvelt helyi célpontokhoz.

A Fidzsi-hegység számos hegyvidéki ökoszisztéma otthona, amelyek egyedülállóak a környéken.