Több mint 2 millió vadállat pusztult el a bolíviai erdőtüzekben

Bolívia, erdőtűz, tűz
Vágólapra másolva!
A bolíviai erdő- és bozóttüzekben a becslések szerint már több mint kétmillió vadállat pusztult el, közöttük jaguárok, pumák, lámák és ocelotok is.
Vágólapra másolva!

Sandra Quiroga, a Santa Cruz-i Egyetem professzora azt mondta, kisebb állatok, például sörényes hangyászok, borzok, gyíkok, tapírok és rágcsálók is elpusztultak az ország keleti részén lévő Chiquitania szavannarégióban.

- mondta Quiroga.

A helyi sajtóban megjelent felvételeken elszenesedett állati tetemek láthatóak a parázsló erdőkben és a lángok elől menekülő madarak.

A lángok teljesen elpusztították a keleti Santa Cruz régióban lévő Tucavaca rezervátum több mint százhektáros őserdejét.

- mondta Quiroga.

A bozót- és erdőtüzek miatt Bolíviában augusztus óta már több mint négymillió hektárnyi erdős és füves terület égett le a természetvédők szerint. Az aktivisták a La Paz-i kormányt okolják a tüzek miatt.

A kormány törvényekkel támogatja a mezőgazdasági célú erdő- és mezőégetést. Nemrég engedélyezte a földművelőknek, hogy a szokásos öt hektár helyett 20 hektárnyi területet égessenek fel. Megfigyelők abból indulnak ki, hogy ez többezernyi tűzhöz vezetett. A kormány szerint ellenben a száraz időjárás és az erős szelek felelősek a tüzekért.