Elektromos orr segít megtalálni a legjobb kezelést a rákos betegeknek

elektromos orr
A páciens így lélegzik az elektromos orr segítségével és a készülék megmutatja, hogy a kezelés hatásos lesz-e
Vágólapra másolva!
A kutatók egy új eszközt fejlesztettek ki, amely 85 százalékos pontossággal kimutatja, hogy a tüdőrákos betegek vajon hogyan válaszolnak majd az orvosok által választott immunterápiára. Az eljárás a szokásos, biopsziát igénylő és akár hetekig is eltartó eljárásokkal ellentétben csak néhány percet vesz igénybe.
Vágólapra másolva!

Létfontosságú a legjobb kezelési módszer

A rákos megbetegedéssel diagnosztizált pácienseknél létfontosságú a legjobb és leginkább megfelelő kezelés megtalálása. Az immunterápia is egy lehetőséget kínál, ám csupán az összes beteg körülbelül egyötödénél működik hatásosan.

Ez a kezelés segíti a szervezet természetes védekezését a rák elleni küzdelemben azáltal, hogy a test vagy laboratórium által készített anyagokat alkalmazza az immunrendszer működésének javítására vagy helyreállítására.

Vannak azonban hátrányai is: a mellékhatások között szerepelhetnek influenza-szerű tünetek, ideértve a lázat, a hidegrázást és a fáradtságot, de súlygyarapodást, fokozott szívdobogást és hasmenést is okozhat.

Az immunterápia működésének vázlata Forrás: Nature

Az immunterápián átesett betegek körülbelül 10 százalékánál gyulladás alakulhat ki a máj, a tüdő és a bél környékén, mert a test immunrendszere megtámadja saját sejtjeit.

Az orvosok eddig biopsziát végeztek annak megállapításához, hogy az immunterápia megfelelőnek bizonyul-e.

Az eljárás azonban igen drasztikus beavatkozást jelent és hetekbe is telhet, mire az eredmények megérkeznek.

Megmutatja, hogyan reagál a páciens

Michel van den Heuvel, a holland Radboud Egyetemi Orvosi Központ onkológus professzora kollégáival együtt kifejlesztett egy kis készüléket, amely olyan érzékelőket tartalmaz, amelyek képesek arra, hogy

a betegek lélegzetében észleljék azokat az illékony szerves vegyületeket, amelyek jelzik, hogyan reagál majd a páciens az immunterápiára.

A szerkezetet eNose néven szabadalmaztatták. Használatakor a beteg mély lélegzetet vesz, majd öt másodpercig bent tartja, majd lassan kilégez, a készülékbe fújva a levegőt.

A páciens így lélegzik az elektromos orr segítségével és a készülék megmutatja, hogy a kezelés hatásos lesz-e Forrás: Amsterdam University Medical Centers

Az érzékelők reagálnak a kilégzett levegőben lévő molekulák különböző csoportjaira. A készülék az adatokat közvetlenül az online szerverre küldi, amely tárolja azokat, majd elvégzi a környezeti levegő korrekcióját.

– magyarázta Rianne de Vries, az amszterdami doktori hallgató és az elektromos szerkezetet gyártó Breathomix üzemeltetési igazgatója.

Elkerülhetők a nem kívánt mellékhatások

A kutatók 143, előrehaladott stádiumban lévő pácienst vontak be a vizsgálatokba, akiknél az eNose előrejelzéseit összehasonlították az általános értékelési eljárás eredményeivel.

– mondta Dr. Mirte Muller, az Annals of Oncology tudományos folyóiratban publikált tanulmány első szerzője. – Az eredményeink azt mutatták, hogy a betegek 24 százaléka nem reagált az immunterápiára, ami azt jelenti, hogy a páciensek 24 százalékánál elkerülhetőek a nem kívánt mellékhatások.

Mindenkinél más terápia lehet a hatásos Forrás-képillusztráció: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A kutatók az értékeléseket klinikai körülmények között végezték, ezért további vizsgálatokra van szükség a minél hatékonyabb szerkezet további fejlesztéséhez. Az eredmények azonban ígéretesek és a jövőn új kísérletek alapját képezik.

– vonta le a következtetéseit Van den Heuvel professzor, a tanulmány másik szerzője.

(ZME Science)