Sokkoló felvételek mutatják, mit művel a kokain az aggyal

A férfi agya MRI-felvételeken kórházba kerüléskor (A), valamint 5 nappal (B), 2 héttel (C), 1 hónappal (D), 3 hónappal (E), 10 hónappal (F) a beutalás után
Vágólapra másolva!
MRI-vizsgálatok kimutatták, hogy a kokainfogyasztás komoly, tartós fizikai változásokat idézhet elő az agyban; a kábítószer gyakorlatilag felemészti a fehérállományt.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban egy 45 éves férfit szállítottak az egyik máltai kórház sürgősségi osztályára. A beteg a beszámolók alapján rendkívül furán viselkedett.

– nyilatkozta róla kezelőorvosa, dr. Ylenia Abdilla, a Mater Dei Kórház dolgozója – „Mind a négy végtagja akaratlagosan mozgott."

A páciens magatartása ez után még különösebbé vált, végül katatóniába zuhant. Vért vettek tőle, ami különösebb rendellenességet nem mutatott ki, ám amikor agyáról elkészült az MRI-felvétel, az orvosok valósággal megdöbbentek:

olyan volt, mintha a fehérállomány egyszerűen „felemésztette" volna magát.

Ezt az állapotot az orvosi terminológia leukoencephalopathiának nevezi.

A férfi agya MRI-felvételeken kórházba kerüléskor (A), valamint 5 nappal (B), 2 héttel (C), 1 hónappal (D), 3 hónappal (E), 10 hónappal (F) a beutalás után Forrás: Tom Hale

A leukoencephalopathia lényege, hogy az agy fehérállománya gyulladásban van, és progresszíven károsodik. Ám míg a hasonló progresszív multifokális leukoencephalopathiát kórokozó okozza, a férfi esetében sem vírusos, sem bakteriális eredetű fertőzést nem tudtak kimutatni,

ugyanakkor jelentős mennyiségű kokaint találtak a vizeletében.

Bár a páciens az esetet megelőző napokban nem élt a szerrel, régóta függőnek számított. Az orvostudomány egyelőre nincs tisztában azzal, hogyan is idéz elő a kokain leukoencephalopathiát. A férfiéhez hasonló esetek viszonylag ritkák, egyes elméletek szerint a drog az idegsejteket körülölelő védőréteget bontja meg, valamint az idegrostok, az axonok is megduzzadhatnak tőle.

A kokain által kiváltott leukoencephalopathia gyakran halálos, ám az esettanulmányban szereplő férfi szerencsés volt. A terápia során számos gyógyszert kellett szednie, annak érdekében, hogy a gyulladás elmúljon, és az immunrendszer megerősödjön.

Az egy éven át tartó kezelést követően a beteg felépült, habár az MRI-felvételek tanúsága szerint agyának fehérállománya tartósan károsodott.

„A páciens már egy éve tiszta, és a hangulati ingadozásoktól eltekintve nincsenek komolyabb tünetei, önálló életvitelt folytat" – írták róla kezelőorvosai.

A tanulmány a BMJ Case Reports című orvosi folyóiratban jelent meg.