Nem létezik egyetlen, homoszexualitást meghatározó gén

homoszexuális, leszbikus Gay Pride Parade In Warsaw demo protest manifestacion DEMONSTRATION polish poland warsaw POLITICAL ACTIVIST movement protests manifests march parade equality lgbt HOMOSEXUALITY rights HOMOSEXUAL right tolerance
Meleg pár a varsói Pride-on
Vágólapra másolva!
Nem létezik egyetlen "meleggén", rengeteg génvariáns és a környezet együttes hatására választhat az egyén azonos nemű partnert - állapította meg egy kiterjedt tudományos kutatás, amely a szexuális viselkedés biológiai alapjait vizsgálta.
Vágólapra másolva!

Mintegy félmillió ember DNS-én és szexuális tapasztalatain alapuló adatokat elemezve a tudósok arra jutottak, hogy több ezernyi, de nagyon kis hatású génvariáns köthető a homoszexuális viselkedéshez.

A Science című tudományos lapban bemutatott kutatási eredmények szerint a genetikai markerek közül mindössze öt kapcsolható össze szignifikánsan az azonos neműek iránti vonzalommal, de a kutatók szerint még ezek is távol állnak attól, hogy egyértelműen meghatározzák a személy nemi preferenciáit.

Andrea Ganna, a finnországi Molekuláris Orvostudományi Intézet biológusa, a kutatás egyik vezetője szerint ezeknek nagyon kis hatásuk van, összességében a résztvevők által megnevezett homoszexuális viselkedés kevesebb mint egy százalékában játszhattak szerepet.

DNS művészi illusztrációja Forrás: BELGA/AFP/Patrick Lefevre

Ez azt jelenti, hogy a nem genetikai alapú tényezők - mint a környezet, a neveltetés, a személyiség - jóval jelentősebbek annak befolyásolásában, hogy az illető milyen szexuális partnert választ, csakúgy mint a személyiség, a viselkedés és a fizikai jellemzők esetében.

A minden eddiginél kiterjedtebb kutatás kérdőíves válaszokat és a teljes genomra kiterjedő asszociációs vizsgálatok (Genome-wide association study, GWAS) eredményeit elemezte. Az információk az amerikai 23andMe génvizsgáló cég és a brit Biobank adatgyűjteményéből származnak. Több mint 470 ezer ember adott le DNS-mintákat és az életmódra vonatkozó információkat a két vállalkozásnak.

Meleg pár a varsói Pride-on Forrás: NurPhoto/Maciej Luczniewski/NurPhoto/Maciej Luczniewski

Ganna szerint a korábbi vizsgálatok kicsik és kis hatásúak voltak.

Melegjogi aktivisták üdvözölték a tanulmányt. Mint kiemelték, "még több bizonyítékot szolgáltat arra, hogy melegnek vagy leszbikusnak lenni az emberi élet része".

"Ez az új kutatás megerősíti azt a régóta vallott nézetet, amely szerint nincs meghatározható mértéke annak, mennyire befolyásolja a természet és mennyire a neveltetés azt, hogy valaki homoszexuális lesz-e vagy sem" - mondta Zeke Stokes, a GLAAD amerikai melegszervezet munkatársa.

(MTI)