Végre megérkezett az android a Nemzetközi Űrállomásra

Kazakhstan Russia Space Robot kosmos roskosmos rocket scientific equipment russian foundation for advanced research projects androidnaya technika android FEDOR fyodor
FEDOR, az android robot
Vágólapra másolva!
Második kísérletre csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz kedden a Fedor ember alakú orosz robotot szállító Szojuz MSZ-14 űrhajó, automatikus üzemmódban.
Vágólapra másolva!

Az első dokkolási kísérlet a Poiszk kis kutatómodulhoz szombaton kudarccal végződött az űrállomáson lévő Kursz automata dokkolórendszer jelerősítőjének meghibásodása miatt. Akkor az űrhajó nem tudta 100 méternél rövidebb távolságra megközelíteni az űrállomást.

Hétfőn a Zvezda kiszolgáló modult szabadították fel az MSZ-14 csatlakozáshozásához, amelyen több lehetőség nyílik az automatikus dokkoláshoz; a kisegítő modulhoz kapcsolódott MSZ-13 űrhajót kézi vezérléssel ezért a Poiszkra csatlakoztatták át. A Kursz javítását egy későbbi időpontban tervezik elvégezni.

FEDOR, az android robot Forrás: AFP

A Szojuz űrhajó csütörtökön startolt a kazahsztáni Bajkonurból, fedélzetén egy ember alakú robottal, Fedorral (oroszosan: Fjodorral), "akinek" a nevét a Final Experimental Demonstration Object Research (Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás) angol kifejezés kezdőbetűiből állították össze. A robot, amelyet a távlati tervek szerint űrállomások építésére és hosszú távú űrrepülésre akarnak felhasználni, távirányítással az őt navigáló ember mozdulatait utánozza, de korlátozottan önálló cselekvésre is képes.

Az android a tervek szerint szeptember 7-ig marad az űrállomás fedélzetén és több kísérlet részese lesz.