Az élővilág képtelen kiheverni a történelmi olajkatasztrófát

Coast Guard Attempts Burning Off Oil Leaking From Sunken Rig topics|topix|bestof|toppics|toppix GettyImageRank1
GULF OF MEXICO - APRIL 21: In this handout image provided be the U.S. Coast Guard, fire boat response crews battle the blazing remnants of the off shore oil rig Deepwater Horizon in the Gulf of Mexico on April 21, 2010 near New Orleans, Louisiana. An estimated leak of 1,000 barrels of oil a day are still leaking into the gulf. Multiple Coast Guard helicopters, planes and cutters responded to rescue the Deepwater Horizon's 126 person crew. U.S. Coast Guard via Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kilenc évvel a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája után sem tért magához a Mexikói-öböl tengeri élővilága – állapította meg egy most publikált kutatás.
Vágólapra másolva!

Túlzás nélkül állítható, ez volt minden idők egyik legnagyobb környezeti katasztrófája. A robbanás 2010 áprilisában történt a BP brit olajipari óriásvállalat Deepwater Horizon olajkitermelő platformján a Mexikói-öbölben, majd tűz ütött ki. Tizenegy munkás meghalt, 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz a tengerbe.

A szennyezés legalább 3200 négyzetkilométeres területet terített be, az elsüllyedt platform helyén mintegy 790 millió liter olaj ömlött ki összesen. Az olaj nem csak a vízfelszínt és a partközeli régiókat lepte el, egy jelentős hányada a robbanást követően a fúrás körül leülepedett és réteges sávokban összegyűlt. 1000-1300 méteres mélységben mintegy 318 millió liternyi olaj gyülemlett fel.

– nyilatkozta Craig McClain, a Louisianai Egyetemek Tengeri Konzorciumának munkatársa.

McClain és kollégái távirányítású tengeralattjáróval vizsgálták meg, milyen állapotban van mostanában a Mexikói-öböl. A kutatást 2017 júniusában végezték el, az eredményeket pedig összevetették azokkal az adatokkal, amiket a baleset után alig 2 hónappal rögzítettek.

A tudósok azt találták, hogy bár a helyi élőlényközösségek tagjainak létszáma növekedett, a biológiai sokféleség sajnos nem állt helyre;

hiányoztak többek között a tengeri uborkák, a Vénusz-légycsapója anemóna, a Vénusz virágkosár szivacs, és a mélytengeri ászkarákok. Az élőlényközösségek összetétele is jelentős átalakuláson ment át: a 2017-es fajkompozíció mindössze 20 százalékban egyezett meg a 2010-essel.

Forrás: AFP/2010 U.S. Coast Guard/-

Meglepő módon ugyanakkor a szennyezés számos rákfajt a környékre csalogatott. Ennek az az oka, hogy a katasztrófát követően lebomló szénhidrogének utánozzák azokat a kémiai anyagokat, amiket a rákok feromonként használnak az ellenkező nemű egyedek „elcsábításához". Sajnos az egyúttal a csapdába csalt állatok végzetét is jelenti; a kémiai szignálok az ízeltlábúakra vadászó ragadozókat is a helyszínre csalogatják.

– összegezte a Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya megállapításait McClain.