Felfedeztek egy új selyemmajomfajt, de máris veszélyben a túlélése

Vágólapra másolva!
Egy új selyemmajomfajt azonosítottak a kutatók az észak-brazíliai Pará államban. A felfedezés örömét azonban beárnyékolja, hogy az apró főemlős hosszú távú túlélésére nagy fenyegetést jelent az élőhelyén zajló erdőirtás.
Vágólapra másolva!

A Mico mundurukura keresztelt új faj a térségben élő munduruku törzsről kapta a nevét. Az Amazonas-medence azon területén él, ahol nagymértékű illegális fakitermelés és mezőgazdasági terjeszkedés folyik - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók szerint az állatok az infrastrukturális beruházások (úgy, mint az út- és erőműépítések) miatt is egyre inkább kiszorulnak a természetes élőhelyükről.

A szakemberek szerint a majom felfedezésének helyszíne alapján

a faj egy nagyjából 55 ezer négyzetkilométernyi területen él Pará állam délnyugati részén.

Az amazóniai selyemmajmok többségétől eltérően a Mico mundurukunak nem fekete, hanem fehér farka van, amely egyből szemet szúrt a brazíliai Nemzeti Amazóniai Kutatóközpontnál dolgozó Rodrigo Costa Araújónak.

„Csaknem hét napon át hajóztunk a Tapajós folyón, mire elértünk arra a helyre, ahol felfedeztem az új fajt. Amikor először megláttam a távcsövön keresztül a selyemmajmokat, nagyon izgatott lettem, mivel a fehér farok nagyon szokatlan tulajdonság az újvilági trópusok főemlőseinek körében" – mondta a szakember.

A Mico mundurukunak fehér lába, keze és alkarja van, a hátrésze és a könyöke bézses-sárgás színű.