Hivatalosan is kimondták: az elefántoknak nincs helyük a cirkuszokban

afrikai elefánt
Afrikai elefántok (Loxodonta africanus) a kenyai Amboseli Nemzeti Park területén
Vágólapra másolva!
Betilthatják a vadon élő afrikai elefántok eladását állatkerteknek és cirkuszoknak, miután a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) Genfben zajló konferenciáján nagy meglepetésre többséget kapott egy erről szóló indítvány.
Vágólapra másolva!

Történelmi győzelemről beszélnek a természetvédők

Ha a javaslatot a tanácskozás augusztus 28-i zárónapján a plenáris ülés is jóváhagyja, az afrikai vadonban befogott elefántokat csak természetvédelmi központoknak lehet eladni, ahol az állatok továbbra is természetes környezetükben élhetnek.

Afrikai elefánt (Loxodonta africana) Forrás: Science Photo Library/ALBERTO GHIZZI PANIZZA / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Alberto Ghizzi Panizza / Science

Hírügynökségi elemzők azzal számolnak,

hogy az indítvány megkapja az érvénybe lépéshez szükséges kétharmados többséget

a plénumon is. Természetvédők "történelmi győzelemről", "a helyes irányba tett óriási lépésről" beszélnek.

Az elefántok nem a szórakoztatóiparba valók

A döntés számtalan elefántot ment meg attól, hogy kiragadják vadon élő családjából és élete hátralévő részét hiányosan felszerelt állatkertben kényszerüljön leélni - jelentette ki Iris Ho, a Human Society International (HSI) vadállatszakértője.

Afrikai elefántok (Loxodonta africanus) a kenyai Amboseli Nemzeti Park területén Forrás: Elter Tamás

A World Animal Protection szóvivője, Cassandra Koenen szerint "a genfi konferencia egyértelműen megerősítette, hogy az elefántok nem a szórakoztatóiparba valók."

Még mindig akadnak kiskapuk

Afrika sok térségében már tilos elefántokkal kereskedni, a kontinens déli részén azonban még engedélyezett a kihalás fenyegette állatok adásvétele.

Cirkuszból megszökött elefánt a 6-os főúton Forrás: Facebook

A HSI adatai szerint csak Zimbabwe 100 elefántborjút adott el kínai állatkerteknek 2012 óta.

A mintegy 36 ezer vadon élő állat- és növényfajt felölelő egyezményt aláíró 183 ország képviselői 56, az egyezmény kiterjesztésére javaslatot vitatnak meg Svájcban.

(Forrás: MTI/dpa/AFP)