Elektronikus bőrt fejlesztettek ki szingapúri kutatók

robot
Áttörést hozhat a robotikában
Vágólapra másolva!
Szingapúri kutatók elektronikus bőrt fejlesztettek ki, hogy megadják az érintés érzését a robotoknak és a művégtagoknak.
Vágólapra másolva!

Ezerszer érzékenyebb, mint az emberi bőr

Az aszinkron kódolt elektronikus bőrt (ACES) Benjamin Tee, a Szingapúri Egyetem (NUS) adjunktusa és kutatócsoportja fejlesztette ki, az egyetem közleménye szerint a mesterséges idegrendszer ezerszer gyorsabban reagál az érintésre, mint az emberi idegrendszer.

Az új találmány a robotikát is forradalmasíthatja Forrás: Handout

A Science Robotics című folyóiratban bemutatott tanulmány szerint

az új elektronikus bőr ultraérzékeny, és igen jól tűri a sérüléseket.

"Az emberek az érzékelést a mindennapi feladatok ellátásában használják, mint egy csésze megfogása vagy egy kézfogás. Érzékelés nélkül elveszítenénk az egyensúlyérzetünket is, ha sétálunk.

Az elektronikus bőr sokkal gyorsabban vezeti az ingereket az agyba, mint a valódi Forrás: AFP/Science Photo Library

Hasonló módon a robotoknak is szükségük van érzékelésre, hogy jobban együttműködjenek az emberekkel,

de a robotok manapság nem igazán képesek érezni a tárgyakat" - idézte Benjamin Teet a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az idegrendszer volt a modell, amit tökéletesítettek

Az emberi érzékelő idegrendszerből merítve a szingapúri kutatók másfél éven át fejlesztettek egy olyan szenzorrendszert, amely képes annál jobban működni.

A robotok ma még nem képesek tapintással érzékelni a tárgyakat Forrás: https://dhrg.uws.edu.au/robots-ai-confr/psychometric-measures-of-incentives-and-self-efficacy-to-interact-with-a-social-humanoid-robot/

Az ACES elektronikus idegrendszer,

amely ugyanúgy érzékeli a jeleket, mint az emberi érzékelő idegrendszer,

szenzorok hálózatából áll, amelyet összekapcsoltak egy elektromos vezetőn keresztül.

Idegsejtek (neuronok). Forrás: https://www.bbc.com/news/health-48092570

"Az ember érzékelő idegrendszere nagyon hatékony, minden pillanatban működik oly mértékben, amelyet gyakran természetesnek veszünk. Ugyanakkor nagyon robusztus a sérülésekkel szemben. Érzékelésünk például nem sérül, ha megvágjuk magunkat. Ha képesek vagyunk leképezni, miként működik biológiai rendszerünk, sőt azt jobbá tenni, hatalmas előrelépést tehetünk a robotika területén, akol az elektronikus bőrt leginkább alkalmazzuk" - magyarázta Tee.

Számos területen alkalmazhatják majd

Ez a fajta elektronikus bőr többek között jóval valósághűbb művégtagok fejlesztésére lesz felhasználható, és segítheti a fogyatékosokat is az érzékelés helyreállításában.

Áttörést hozhat a robotikában Forrás: Origo

Másik lehetséges alkalmazása a robotika területe, jóval intelligensebb robotok fejlesztése,

amelyek képesek lehetnek mentési feladatok ellátására katasztrófákban vagy átvesznek olyan tevékenységeket is, mint amilyen például a csomagolás a raktárakban.

(Forrás: MTI)