Teknőst fogott a cápa, ami utána jött, arra senki sem számított

Vágólapra másolva!
Alaposan túlbecsülte saját képességeit az a 2 tonnás fehér cápa, ami egy tengeri teknőst akart elejteni. A hüllő ugyanis szó szerint a hatalmas ragadozó torkán akadt. A pórul járt bestiát halászok találták meg Japán közelében.
Vágólapra másolva!

„Az eset nemcsak azért ritka, mert eleve kevés cápa fullad meg a vacsorájától, hanem azért is, mert ritkán vadásznak tengeri teknősre. Ez annak köszönhető, hogy a teknősök igen ügyesen cselezik ki a rájuk pályázó ragadozókat” – mondta Christopher Lowe, a Kaliforniai Egyetem cápakutató részlegének igazgatója.

Amint a tengeri teknősök észreveszik, hogy egy fehér cápa akar lecsapni rájuk, azonnal oldalra fordulnak. Ebben a pozícióban a ragadozó nem tudja bekebelezni prédáját, így inkább lemond róla. Ha azonban a teknős nem figyel eléggé, vagy sérült, esetleg beteg, a cápa még az előtt támadni tud, hogy a hüllő kivitelezné az életét megmentő manővert. Jelen történetben ugyanakkor nem ez volt a helyzet, a húsevő legnagyobb pechére.

Forrás: Greg Vella

Az incidensről Greg Vella halász így írt Facebook-posztjában:

Nem jutott oxigénhez a nagy fehér

Ha a cápa torkában ragad valami, nem tud semmit sem tenni, hogy eltávolítsa – visszafelé nem úszhat, és karjai sincsenek, hogy a megakadt falatot kivegye a szájából. Nemcsak a teknősök bizonyulhatnak túl nagy falatnak, hanem a sünhalak is – utóbbiak tüskések, ráadásul vészhelyzetben felfúvódhatnak, és teljesen elzárhatják a szájnyílást, vele pedig a kopoltyúkat a víz elől.

– mondta Andrew Nosal, a San Diegó-i Egyetem óceánkutatója.

Forrás: Greg Vella/Facebook

A szakértő szerint már az is szokatlan, hogy a fehér cápa tengeri teknősre vadászik – a tigriscápák fogazata például jóval alkalmasabb egy ilyen jellegű zsákmány átharapására.

A történet mindenesetre egyik résztvevő számára sem végződött happy enddel – a cápa és a teknős is elpusztult.

(Live Science)