Levegőbe ugorva rúgta fejbe a nindzsapatkány a támadó kígyót – videó

patkány, csörgőkígyó, rúgás, GIF
Vágólapra másolva!
Több sivatagi kengurupatkány hihetetlen megmenekülését is sikerült megörökítenie egy csapat egyetemistának. Az állatok rendkívüli gyorsasággal reagálnak a kígyó támadására.
Vágólapra másolva!

A San Diego Állami Egyetem diákjai a kengurupatkányok és a csörgőkígyók viselkedését vizsgálták. Ehhez olyan kamerákat használtak, amik képesek a nagy sebességet is pontosan rögzíteni, hogy a felvételek lassítva is visszanézhetők legyenek.

A kamerák rögzítették, ahogy a kígyók rátámadtak a kengurupatkányokra – írja a Huffington Post.

A felvételeket kielemezve a kutatók megállapították, hogy a csörgőkígyók 100 ezredmásodperc alatt tudnak támadni, ami gyorsabb egy emberi pislogásnál (150 ezredmásodperc).

A vizsgálat ideje alatt a kígyók 32-szer támadtak rá kengurupatkányokra. A kutatók szerint a nagy sebesség ellenére az esetek alig felében sikerült meg is harapniuk azokat.

A kengurupatkányok reakcióideje mindössze 70 ezredmásodperc, így nagy esélyük van megmenekülni a kígyók támadásaitól.

Rulon Clark, az egyetem biológiaprofesszora azt mondta, a kengurupatkányok olyan gyorsan reagálnak a támadásra, hogy azonnal el tudnak ugrani, még mielőtt a kígyó hozzájuk érne.

Azt is mondta, hogy azoknak a kengurupatkányoknak, amelyek mégsem elég gyorsak ahhoz, hogy elugorjanak a támadás elől, van egy speciális technikájuk a menekülésre:

ők is a levegőbe ugranak, ám mikor a kígyó épp megmarná őket, a lábukkal „nindzsa módra" beléjük rúgnak, így lökik el őket maguktól.

A kutatók létrehoztak egy NinjaRat.org (nindzsapatkány) nevű holnapot is, ahová több videót is feltöltöttek.