Titkos, ősi sír mesél a Nílus folyó hermafrodita istenségéről

A régészek egy ősi egyiptomi sírt fedeztek fel
Vágólapra másolva!
Egyiptomi régészek a közelmúltban felfedeztek egy sírt az egyiptomi Aswan közelében, a Nílus folyó mentén. A sírban talált fa koporsó hieroglifikus szöveget véstek, ami azt is elárulta a régészeknek, hogy a temetkezési helyen egy titokzatos, Tjt névre hallgató férfit helyeztek örök nyugalomra.
Vágólapra másolva!

A rejtélyes sír időszámításunk előtt a negyedik században épülhetett

Bár a misztikus sír egyedüli tulajdonosa a titokzatos Tij volt, a temetkezési hely több tucat múmiát is rejtett, köztük kisgyerekek maradványait. A régészek elmondták, hogy kettő múmia egymás tetején feküdt, amiből arra következtettek, hogy a korabeli hagyományos temetkezési szokások szerint azok anya és gyermeke lehettek.

A régészek egy ősi egyiptomi sírt fedeztek fel Forrás: Egyptian Ministry of Antiquities

A rejtélyes sírt nagy valószínűséggel időszámításunk előtt a hatodik és a negyedik század között építhették, és

telerakták olyan, ősi tárgyi emlékekkel is, mint különösen részletgazdagon, kézzel díszített kerámia vázák és amforák.

A titokzatos sír egy fal mentén épült, és néhány múmia mellett érthetetlen módon még most is találtak ételt a melléjük helyezett edényekben.

Számos, értékes leletre bukkantak a régészek

A régészek temetkezési maszkok maradványaira és egy kis, emberfejű madárszoborra is bukkantak. Ez utóbbi az eltemetett személy lelkét szimbolizálja, ami egy tipikus szimbólumnak számított az akkori temetkezési szokások szerint.

Az ősi egyiptomi kultúrák mélyen tisztelték a Nílus istenségét Forrás: en.wikimedia.org

A kamra bejáratához közel bitumenből (aszfaltból) készült edényeket találtak, illetve festetlen kartonlapokhoz hasonló anyagokat, vászont, papiruszt és gipszet.

A fából készült koporsóra vésett szöveg nem csak a sír tulajdonosát, a titokzatos Tijt említette, hanem több egyiptomi istent is,

köztük Hápit, a Nílus folyó istenét. A hermafrodita istenség tette lehetővé az egyiptomiak számára a mezőgazdasági termelést. A titkos sírra Aga Kán mauzóleumától mindössze 300 méterre bukkantak.