Az alacsony intenzitású ultrahang befolyásolhatja a döntéshozatalt

döntés
Döntéseinket befolyásolja, hogy mennyire vagyunk hajlandóak kockázatot vállalni
Vágólapra másolva!
Ha elképzeljük, hogy épp az irodában dolgozunk, miközben odakint ragyogóan süt a nap. A kutatók által „ellentétes gondolkodásnak" definiált fogalom akkor jelentkezik, amikor az imént vázolt szituációban munka közben azon elmélkedünk, hogy milyen jó lenne inkább valami mással elütni az időt a kenyérkereset helyett. A Nature Neuroscience tudományos folyóiratban most közzétett tanulmány szerint az ellentétes gondolkodás okozati összefüggésben van az agy frontális részével, és ezt könnyedén meg lehet változtatni alacsony intenzitású ultrahang segítségével.
Vágólapra másolva!

Megváltoztatnák a döntéshozatal folyamatát

A főemlősökkel végzett új kutatások először mutatták meg, hogy az ellentétes gondolkodás okozati összefüggésben van az agy frontális részével, amelyet elülső cinguláris kéregnek is neveznek. A Plymouthi Egyetem kutatói most azt is bebizonyították, hogy a döntéshozatali folyamatot könnyedén meg lehet változtatni a neuronok (idegsejtek) célzott kezelésével, alacsony intenzitású ultrahang segítségével.

Néha nem könnyű dönteni Forrás: pexels.com

– mondta Dr. Elsa Fouragnan, a Plymouthi Egyetem kutatója. – Így ha ezek a felkínálkozó alternatívák a közeljövőben elérhetővé válnak, akkor könnyebben tudunk alkalmazkodni azokhoz.

A legjobb alternatívákat segítenek kiválasztani

A kutatók szerint ha az idegsejtek az elülső cinguláris kéregben nem működnek megfelelően, akkor nem tudunk alternatívát váltani, még akkor sem, ha ezek a legjobbak lennének. Ez történhet bizonyos pszichiátriai állapotokban is, ahol a betegeknek összezavarodtak a diszfunkcionális szokásaik. A most publikált tanulmány megmutatta azt is, hogy

az alacsony intenzitású ultrahangos hullámok nem invazív módon, hanem precíz pontossággal használhatók a normális agyi funkciók modulálására.

Ez pedig befolyásolhatja az ellentétes gondolkodást és a jobb alternatívára való áttérést, amely a pszichiátriai betegek kezelésében jelenthet óriási előrelépést.

Döntéseinket az alacsony intenzitású ultrahang is befolyásolja Forrás: pexels.om

– magyarázta Dr. Fouragnan a jövőbe mutató kezelések kérdése kapcsán.

Betegek millióinak életét könnyíthetik meg

Az ultrahang jól ismert, mint képalkotó eszköz, ám az új kutatások szerint terápiás módszerként is alkalmazható, különösen az agyi aktivitás biztonságosan modulálására. Ez azért lehetséges, mert az ultrahanghullámok által okozott mechanikai rezgések az agyban az elektromos jelek keletkezését vagy elnyomását okozhatják, ami viszont a normál agyi funkció helyreállítását eredményezheti.

Igen vagy nem? Gyakran nem túl egyszerű a kérdésre válaszolni Forrás: pexels.com

– mutatott rá a kutató.
Az új felfedezéssel segíteni tudják a súlyos depresszióban vagy épp a Parkinson-kórral szenvedő betegeket. A szakemberek a még jobb eredmények érdekében folytatják a kutatásaikat.