A rákos daganatok hatszáz sebezhető pontja

rák, terápia
Vágólapra másolva!
Egy gigavállalkozás keretében a brit Wellcome Trust Sanger Institute munkatársai több mint 300 daganatmodellben egyenként kiütötték az összes gént, hogy kiderítsék, mi számít érzékeny veszteségnek a ráksejtek számára. A tanulmány 600 lehetséges gyógyászati célpontot azonosított.
Vágólapra másolva!

A kutatók az ambiciózus projekt során, amely az egyik legnagyobb lett a maga nemében, a CRISPR technológiát hívták segítségül a gének kiütéséhez. A 30 ráktípusból származó több mint 300 daganatos sejtvonalban az összes gén egyenkénti kiütése néhány évvel ezelőtt még biztosan nem lett volna kivitelezhető, mostanra azonban megérett az idő az ehhez hasonló ún. nagy áteresztőképességű szűrővizsgálatok rutinszerű lefolytatására.

A Wellcome Trust Sanger Institute és az Open Targets közös vállalkozása több ezer, a rák túléléséhez elengedhetetlen gént azonosított, s ezekből egy újonnan kialakított rangsoroló algoritmus segítségével választották ki azt a 600-at, amely jövőbeni terápiás célpontként a legígéretesebbnek tűnik a gyógyszerfejlesztés számára.

Az eredmények a Nature április 10-i számában láttak napvilágot, és a szerzők reményei szerint felgyorsítják majd a célzott rákterápiák további fejlesztését. A rengeteg új adat hozzájárul majd ahhoz is, hogy a különböző molekulárisan célzott rákterápiákat hatékonyan összekapcsolhassák azokkal a betegekkel, akik a legnagyobb eséllyel válaszolnak az adott kezelésre. Ehhez a mostani adatokat a Cancer Dependency Map (A Rák Függőségi Térképe) nevű, most induló gigaprojektbe kell becsatornázni.

Ráksejt és T-sejt illusztrációja Forrás: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

Hatékony, de sok mellékhatással járó terápiák

A brit kutatócsoport emlékeztet: az Egyesült Királyságban átlagosan kétpercenként diagnosztizálnak egy új daganatos esetet, és az emberek fele számíthat arra, hogy élete során valamilyen rosszindulatú daganat megtámadja.

A rák gyógyításában még mindig a sebészet, a kemoterápia és a sugárkezelés játssza a főszerepet, amelyek rendszerint hatékonyan eltávolítják vagy megölik ugyan a daganatos sejtek többségét, de mindig akadnak páciensek, akiknél nem hoznak eredményt. Szintén köztudott, hogy a kemo- és radioterápia a daganat mellett károsítja az egészséges szöveteket is, ami súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

A tudósok és a gyógyszeripari cégek ezért jó ideje keresnek olyan célzott daganatellenes vegyületeket, amelyek kimondottan csak a ráksejteket pusztítják el – azokat viszont nagy biztonsággal –, miközben az ép sejteket érintetlenül hagyják.

Tudni ki, mi a konkrét célpont

Egy új, bizonyítottan hatékony rákgyógyszer kifejlesztése nagyon kockázatos vállalkozás:

a kezdetektől a törzskönyvezésig akár 1-2 milliárd dollárt is felemészthet, és a szerek mintegy 90 százaléka valahol a fejlesztési folyamat során lemorzsolódik.

Ezért aztán kulcsfontosságú, hogy a gyógyszerfejlesztés már rögtön az elején a megfelelő terápiás célpontot vegye célkeresztbe. A Wellcome Trust Sanger Institute (WTSI), a GlaxoSmithKline, az Európai Bioinformatikai Intézet, az OpenTargets és más közreműködő intézmények kutatói ezért az egyik legnagyobb eddigi előszűrő program keretében

30 ráktípusból származó több mint 300 daganatmodellben csaknem 20 ezer gént ütöttek ki szisztematikusan, hogy azonosítsák azokat a potenciális célpontokat, amelyek elengedhetetlenek a rák túlélése szempontjából.

A csoport egyrészt a leggyakoribb, másrészt a klinikailag legnehezebben kezelhető daganatfélékre összpontosított, így a legtöbb figyelmet egyfelől a tüdő-, a vastagbél- és a mellrák, másfelől a petefészek- és a hasnyálmirigyrák kapta.

Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A tudósok néhány ezer, a rák szempontjából központi jelentőségű gént azonosítottak, majd kidolgoztak egy rangsoroló algoritmust, amely

nagyjából 600, a gyógyszerfejlesztés számára legígéretesebb célpontra szűkítette a listát.

A CRISPR jelenti a jövőt

Az egyik legmagasabb pontszámot a több daganattípusban is kulcsszerepűként azonosított Werner-szindróma RecQ helikáz (WRN) nevű gén kapta. A csoport eredményei szerint az ún. mikroszatellita-instabil daganatok, amelyek sejtjeiben meghibásodott a DNS-hibajavító apparátus, a túlélésükhöz feltétlenül igénylik a WRN-t. A mikroszatellita-instabilitás több különböző daganattípusban, így a vastagbélrákok 15 és a gyomorrákok 28 százalékában előfordul. A WRN mint ígéretes gyógyszercélpont azonosítása izgalmas lehetőséget kínál a WRN-t célzó új terápiák kidolgozására.

– nyilatkozta Kosuke Yusa, a cikk egyik vezető szerzője, aki ma már a Kiotói Egyetem munkatársa, de a projekt ideje alatt a WTSI-nél és az Open Targetsnél dolgozott. – A CRISPR segítségével most megteremtettük a rák elleni új gyógyszerek kifejlesztésének lehetőségét."

Forrás: Science Photo Library/VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Victor Habbick Visions/Science P

– tette hozzá Francesco Iorio, a cikk egyik írója. –

Hatalmas adattömeg áll a kutatók rendelkezésére

A mostani tanulmányban megtermelt adattömeg fektette le az alapokat a precíziós rákkezelés részletes útmutatójának szánt Cancer Dependency Map elindításához. „A Cancer Dependency Map kidolgozása hatalmas tudományos erőfeszítés, melynek célja a különböző ráktípusok sebezhető pontjainak feltérképezése, s ezzel a precíziós rákterápiák új generációjának megalapozása – ismertette Mathew Garnett, a közlemény másik vezető szerzője. – Reméljük, hogy a benne foglaltak meghatározzák majd a betegek kezelését, és sokkal több pácienst juttatnak hozzá a számára hatékony terápiához.

„Őszintén bízom benne, hogy a Cancer Dependency Map csakugyan forradalmasítja a betegek kezelését – csatlakozott az előtte szólókhoz a cikket megosztott első szerzőként jegyző Fiona Behan. – Nem azért szálltam be ebbe a játékba, hogy hosszú listákat generáljak prioritizált gyógyászati célpontokról, hanem hogy megváltoztassam a rákos betegek életét. Már ha csak néhány új és hatásos rákgyógyszer kikerül ebből a kutatásból a klinikumba, vagy a gyógyszerfejlesztési folyamatban hasznát látják az eredményeinknek, az is rengeteg beteg számára jelenthet pozitív változást."