Új gólyapár érkezett Tóbiás és Sára helyére

fekete gólya, Gemenc, fészek, bekamerázott fészek
Új fekete gólya pár költözött a bekamerázott fészekbe.
Vágólapra másolva!
Ma reggel 7 órakor újabb madár érkezett a bekamerázott fészkébe. A fiatal fekete gólyapár neki is látott új otthonuk építésének, szépítésének.
Vágólapra másolva!

Hat éve kamerázták be a gemenci gólyafészket, amelyben ez idáig Tóbiás és Sára költött minden évben, de úgy tűnik idén egy új, fiatal pár költözött oda.

2019. március 7-én, 16:47-kor egy fiatal hím fekete gólya landolt a fészekbe, ma pedig megérkezett a társa is. A felvételek alapján a bekamerázott fészket megfelelőnek találták, hozzá is láttak annak rendbetételéhez, így

a szakemberek bíznak benne, hogy idén is egy sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel.

Új fekete gólyapár költözött a bekamerázott fészekbe Forrás: gemenczrt.hu

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy

380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben.

Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű fekete gólya állománya. A fekete gólyák fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagytermetű fákra. Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma.

Forrás: gemenczrt.hu

Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek. Az erdőgazdaság a foglalt fészkek köré vont védőzónák kijelölésével, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével

segíti a madarak által igényelt zavarásmentességet a költési időszakban.

Tóbiást és Sárát továbbra is várják az erdész szakemberek, az ornitológusok, a nemzeti park munkatársai és a több százezres rajongótábor. A Gemenc Zrt. bízik abban, hogy gyűrűjéről valahol azonosítani tudják Tóbiást, az egyik legöregebb ismert, vadon élő fekete gólyát.