Az Inkák Aranya kiállítás határozottan cáfolja az Index állításait

inkák aranya
Az egyik kiállított aranytárgy
Vágólapra másolva!
Az Index március 27-én megjelent cikkében kétségbe vonta az e hónap elején megnyílt Inkák Aranya kiállításon látható történelmi tárgyak eredetiségét. A kiállítás szervezője határozottan cáfolja az Index állítását, ami miatt a JVS Group Magyarország peres eljárás indítását tervezi a hírportál ellen.
Vágólapra másolva!

Minden kiállított műtárgy szerepel a perui kulturális értékek regiszterében

Szikossy Ildikó antropológus, Az Inkák Aranya kiállítás kurátora és a kiállítás Kalandor programjának szakmai vezetője az alábbiakat nyilatkozta az Index március 27-én megjelent, és a kiállításon látható inka aranytárgyak eredetiségét vitató cikkében foglaltakra: „A limai Aranymúzeum gyűjteményi tárgyainak eredetiségével kapcsolatban korábban felmerült kételyek miatt a perui Kulturális Minisztérium 2002-ben vizsgálatot indított. A Nemzeti Kulturális intézet (Instituto Nacional de Cultura, INC) vizsgálatának eredményei alapján

a gyűjteményből eltávolították a megkérdőjelezhető eredetiségű műtárgyakat.

A hitelesítő okmány első oldala Forrás: JVS Group Magyarország

A most Budapestre érkezett műtárgyak szállításához szükséges kiviteli engedélyt is a perui Kulturális Minisztérium adta ki.

Minden műtárgy szerepel a minisztériumi kulturális értékek nemzeti regiszterében,

a regisztrációs számokat kiállításunkban fel is tüntettük. A hivatalos bizonylatot, amely szerint a tárgyak a nemzeti örökség részét képezik, maga Rogers Martin Valencia Espinoza kulturális miniszter úr írta alá.

A perui kulturális miniszter aláírása az állami hitelesítési okmányon Forrás: JVS Group Magyarország

Mindezek alapján állami garancia biztosítja a tárgyak eredetiségét! A közéletben keringő pletykák, illetve a szakmai közösséget is megosztó, eltérő vélemények mindig is kisérték a perui Aranymúzeum gyűjteményét.

Életszerűtlen, hogy a kulturális miniszter nevét adná problémás, nem eredeti műtárgyak külföldön való bemutatásához.

Az arany egy nemesfém, és mint ilyen, nehéz kémiai reakciókba vinni, ellenáll a korróziónak és a levegő nedvességtartalmának hatására nem oxidálódik. Vizsgálata korlátokkal terhes.

Az egyik kiállított aranytárgy Forrás: JVS Group Magyarország

A szakmai közösségen belül dúló évtizedes vitát hagyjuk a régészekre és néprajzkutatókra! Amíg ők eldöntik vitájukat, mi csak gyönyörködjünk ennek a letűnt világnak a szépséges emlékeiben, és segítségükkel ismerjük meg az azokat létrehozó közösségek életét"- nyilatkozta a szakember.

Nincs okunk kételkedni a perui állami papírok hitelességében

Oláh Zsuzsanna, a kiállítást szervező JVS Group Magyarország kommunikációs- és marketingigazgatója a következőket mondta az Index cikkének állításaival kapcsolatban:

Oláh Zsuzsanna, a kiállítást szervező JVS Group Magyarország kommunikációs- és marketingigazgatója határozottan cáfolja az Index állításait Forrás: JVS Group Magyarország

„Cégcsoportunk, a JVS Group Magyarország Kft. világviszonylatban is különlegesnek számító, nagyszabású kiállításokat - mint például a BODY Kiállítás, A Világ Múmiái kiállítás, vagy épp Az Inkák Aranya kiállítás - hoz el Magyarországra, amelyek egyszerre szórakoztatnak és tanítanak. Marketingkampányunk a közönség széles rétegeit szólítja meg,

a kiállításokon ugyanis mindenki megtalálja azt a motívumot, amely a legjobban érdekli,

ez lehet a titokzatosság és a rejtély, a tudományos érték, vagy éppen az ezek mögött rejlő emberi történetek. Kommunikációs kampányunk ennek megfelelően kiemeli a kiállítások valóban szenzációs, megdöbbentő vonásait.

A kiállításon bemutatott egyik aranytárgy Forrás: JVS Group Magyarország

Szomorú, hogy egy ekkora értékű és horderejű gyűjteménynek – amely nem csak újdonság, de unikum is a magyar piacon – negatív visszhangja van a sajtóban, és valós ténynek álcázott álhírekkel keltik rossz hírét a tárlatnak.

Meggyőződésünk, hogy egy ország kulturális fejlődésére rendkívül negatívan hat a tényközlésnek álcázott félretájékoztatás.

Annál is inkább, mert Az Inkák Aranya kiállítás inka és preinka műtárgyainak eredetiségét többféle módon is igazolni tudjuk, miközben az általános gyakorlat szerint egy tárlat régészeti emlékeinek eredetiségvizsgálata nem a kiállításszervező cég és nem is a kurátorok feladata. Nincs okunk kételkedni a perui állami papírok hitelességében.

A kiállításon látható egyik arany műtárgy Forrás: JVS Group Magyarország

Továbbá szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a gyűjtemény másik „fele" az Oroszországi Néprajzi Múzeumban (Szentpétervár) van jelenleg kiállítva, ahol a világ legkomolyabb és legnívósabb néprajzi tárlatait láthatja a közönség."

Az inkák eredményeit csak a modern társadalmak tudták túlszárnyalni

Az Inkák aranya kiállítás március 13-án nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt, a belvárosi Komplexben. A kiállítással több, mint 100 féltve őrzött ékszer, maszk, vallási, kultikus tárgy, hatalmi jelkép érkezett Peruból Budapestre - egyik-másik értéke bőven meghaladja a 100 millió forintot, az összértékük pedig a három milliárd forintot.

Inka naptemplom romjai Forrás: Wikimedia Commons

A tárgyak a Mujica Gallo alapítvány által működtetett perui Aranymúzeum páratlan arany és ezüst gyűjteményéből származnak,

amelyek mellett magyarországi közgyűjteményekből származó inka kerámia és textil tárgyak is megtekinthetők a kiállításon.

A nagy múltú Inka Birodalom amely a 13. és 16. század között – egészen a spanyol hódításig – élte a fénykorát, a mezoamerikai történelem legnagyobb és legrejtélyesebb birodalma volt.

Az egykori inka főváros, Cuzco napjainkban Forrás: Wikimedia Commons

A birodalom székhelye Cuzco, a királyi főváros volt.

A hosszú történelemre visszatekintő Inka Birodalmat a kecsua néphez tartozó inka törzs tagjai hozták létre más népcsoportokkal közös törzsszövetséget alkotva, illetve számos, a Titicaca-tó menti kisebb államot leigázva.

Az inkák csomóírását már több évtizede próbálják megfejteni a kutatók Forrás: flickr.com

Az Inka Birodalomban betűk helyett a kultúrtörténetben egyedinek számító csomóírást használták,

és az ókori civilizációk között számos olyan világrekordot állítottak fel, amelyeket csak a modern ipari társadalmak voltak képesek túlszárnyalni. Építészetük, valamint iparművészetük – beleértve az aranyművességet is - az egyetemes kultúrtörténet kiemelkedően fontos részét alkotja.

(Forrás: JVS Group Magyarország)