Forradalmi felfedezés segíthet az alvászavarok leküzdésében

alvás
A stressz okozta alvászavar kezelésén dolgoznak a magyar kutatók
Vágólapra másolva!
Az Aarhusi Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tanulmány elsőként térképezte fel bámulatra méltó részletességgel az agy nagy kiterjedésű mintázatait és hálózatait, amelyek az alvást szabályozzák. Eredményeik a jövőben sokat segíthetnek az alvászavarokkal küzdők életminőségének javításában.
Vágólapra másolva!

Egy forradalmian új értelmezést kaptak

Életünk egyharmadát alvással töltjük, és az alvás rejtélye évtizedek óta lenyűgözi a kutatókat. Az Aarhusi Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatói legfrissebb tanulmányukban példátlan részletességgel tárták fel az alvás során az agy által használt mintákat és hálózatokat. A szakemberek ehhez a funkcionális MRI képalkotó technikáját használták, amely az algoritmusokkal együtt azonosították az agyi aktivitási mintákat.

A kutatók az agyi fMRI képeit tanulmányozták Forrás: Oregon Health & Science University

– magyarázta Angus Stevner, az Aarhusi Egyetem Brain Center of Music posztdoktora, a Nature Communications tudományos szaklapban frissen publikált tanulmány vezető szerzője.

Újraértelmezték az alvás fázisait

A kutatók szerint eredményeik megváltoztathatják azt, ahogy az orvostudomány eddig az alvásról vélekedett, és nem utolsósorban kezelni tudják ezek segítségével az álmatlanságot.

– mondta Stevner.

Az alvászavar kezelésében is forradalminak számítanak az eredmények Forrás: pexels.com

Az alvás fázisai hagyományosan meghatározott sorrendben követik egymást, amelyek az agy elektromos aktivitása következtében különböző agyhullámokat eredményeznek az ébrenlét és alvás közti átmenettől, a felületes és középmély alváson át a mély alvásig. A REM (rapid eye movement - gyors szemmozgás) alvás az alvásidő 20 százalékában figyelhető meg.

– tette hozzá a kutató.

Az agy komplex hálózati tevékenységét tükrözik

Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget. Megdöbbentő, de manapság az emberek legalább 30 százalékánál fordul elő orvosi segítséget igénylő alvászavar. A kutatók most azt remélik, hogy az agyi hálózatok változásainak teljesebb és részletesebb bemutatása segíthet az érintetteknek.

Az alvászavarok jelentős károkat okozhatnak az életminősgben Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

– emelte ki Angus Stevner. – Az elmúlt években a modern agyi szkennelési technikák terén elért eredményeink azonban a korábbiaknál sokkal finomabb értelmezést adnak az agy komplex működéséhez, amelyet a hagyományos alvási fázisok vizsgálata során eddig nem vettek figyelembe.

A kutatók eredményei most korszerű leírást adnak az agy komplex hálózati tevékenységéről alvás közben,

és jelentős továbblépést jelentenek a korábbi, „enyhén egyszerűsített képből", amely eddig a téma megértését jellemezte.