Eddig még soha sem fedeztek fel azték királysírt

aztékok
Vágólapra másolva!
Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.
Vágólapra másolva!

Óriási várakozás előzi meg az ásatásokat

Az áldozati ajándékokat azték papok helyezhették el nagyjából öt évszázaddal ezelőtt egy kör alakú platformon, amely egykor a templom előtt terült el.

Történelmi beszámolók szerint az 1469-1502 között uralkodott három azték király

- három testvér - elhamvasztott földi maradványait ezen, vagy ennek a platformnak a közelében helyezték örök nyugalomra, fényűző ajándékok és feláldozott rabszolgák szíveinek kíséretében.

Egy archeológus dolgozik egy 500 éves, részben feltárt azték áldozati felajánlásokat tartalmazó kődobozon. Forrás:https://www.bbc.com/news/world-latin-america-47692525

A több évtizede folyó ásatások ellenére a kutatóknak soha nem sikerült még felfedezniük egy azték uralkodó sírját.

- mondta Leonardo Lopez Lujan vezető régész. Hozzátette: "úgy véljük, hogy, ahogy egyre mélyebbre ásunk, további gazdag leleteket fogunk találni".

Jaguár és egy kilenc éves fiú is az áldozatok között

A jaguáráldozatot egy nagy méretű, négyszögletes kőláda rejtette, amelynek tartalmát még nem sikerült teljesen feltárni, de a már felszínre hozott tárgyak között van egy lándzsakilövő készülék és egy falap, amelyen a háború és a nap istenének, Vitzilopocstlinak a szimbóluma látható.

Az egyik kődobozban az áldozati ajándékok közt találtak egy falapot, melyen a háború és a nap istenének Vitzilopocstlinak a szimbóluma látható. Forrás: Origo

A kutatók egy emberáldozatot is találtak: a nagyjából kilencéves fiú ugyancsak Vitzilopocstli szimbólumát viseli magán, a nyakában jáde gyöngyből készült ékszert, a vállain madárcsontból készített szárnyakat találtak a régészek.

Az aztékok erős birodalmat hoztak létre Közép-Amerikában Forrás: Origo

A jaguáréhoz hasonlóan,

valószínűleg a gyermek szívét is kitépték egy szertartás keretében,

ennek a megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség. Az áldozati ajándékok között lévő nagy számú kagylóhéj, piros tengeri csillag és korall valószínűleg a túlvilágot jelképezik.

Virágzó birodalmat hoztak létre a harcias aztékok

A szakemberek szerint 2006-ban egy hatalmas monolitot tártak fel a Templo Mayor romjainál. A leleten szereplő dátum, 1502 az azték birodalom legnagyobb uralkodója - az utolsó testvér -, Ahuízotl halálának éve.

Forrás: Realm of History

Elizabeth Boone, a Tulane Egyetem kutatója szerint a jaguár az uralkodót jelképezheti rettenthetetlen harcosként.

"Könnyen lehet, hogy Ahuízotl maradványait rejti az a láda"

- mondta a szakember. A kutatók szerint az áldozati ajándékok nem csupán az aztékok vallási világába nyújtanak betekintést, hanem a gazdasági életükbe és birodalmuk földrajzi kiterjedtségébe is. A tengeri csillag például a Csendes-óceánból, míg a jádekő Közép-Amerikából, a mai Honduras környékéről származik.

Az aztékok egyik főtemploma a Templo Mayor (nagy templom) romjai, ahol a régészek azték áldozati ajándékokat találtak. A templom az azték fővárosban Tenocstitlanban, a mai Mexikóvárosban állt. Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Recinto_Templo_Mayor.JPG

A harcias és mélyen vallásos aztékok virágzó birodalmat hoztak létre, amely fénykorában a Mexikói-öböltől egészen a Csendes-óceánig terjedt az 1519-1521-es spanyol hódítást megelőzően. A Templo Mayor az aztékok egyik főtemploma volt, amely fővárosukban, Tenocstitlanban, a mai Mexikóvárosban állt.

(Forrás:MTI/Reuters)