Többet elárul a medvékről az arckifejezésük, mint azt gondoltuk volna

maláj medve
Már a bocsoknak is kifejező a tekintete
Vágólapra másolva!
A mimika és az arckifejezések a kommunikáció olyan kifinomult formáját jelentik, amelyről a kutatók régóta óta úgy gondolták, hogy az emberi sajátosság, amire rajtunk kívül csak néhány emberszabású, például a majmok képesek. A legfrissebb kutatások azonban bebizonyították, hogy az emberi társadalom sikerének kulcsfontosságú pillérjeként tekintett arckifejezések utánzására a világ legkisebb medvéje is képes. Ez pedig azt is jelentheti, hogy eddig szinte csak az emberiségnek tulajdonított egyedülálló képességben több, eddig nem vizsgált emlős osztozhat.
Vágólapra másolva!

Két évig tanulmányozták a maláj medvéket

A Portsmouthi Egyetem kutatói kettő éven át tanulmányozták a maláj medvék arckifejezéseit, és a nyilvánvaló kötődések és a szolidaritás alapvető jeleit keresték.

– mondta Marina Davila-Ross, a kutatás vezetője. – Az már eddig is ismert volt előttünk, hogy a főemlősök és a kutyák utánozzák egymást, de csak az emberszabásúaknál és embereknél ismertük korábban, hogy ilyen komplexitást mutatnak az arcmimikájukban.

Vajon mit üzenhet az arckifejezésével ez a maláj medve? Forrás: Wikipedia

Hozzátette, hogy a megfigyelt maláj medvéknél összetett mimikai kommunikációt tapasztaltak, pedig nincsenek a majmokhoz hasonló, speciális, evolúciós kapcsolataik az emberekkel, és nem is háziasított állatok, mint a kutyák. Kijelentette, hogy a medvék ilyesfajta kommunikációja jóval fejlettebb, mint azt valaha gondolták volna.

Több száz medvejátékot figyeltek meg

Derry Taylor kutató összesen huszonkettő délkelet-ázsiai származású állatot fiyelt meg, miközben azok spontán módon játszottak egymással. Az akár 12 éves állatok a Borneói Maláj Medvevédelmi Központban élnek egy akkora, körbekerített területen, ahol el tudják dönteni, hogy szeretnének-e érintkezni vagy bármilyen kölcsönhatásba lépni egymással vagy sem.

Már a bocsoknak is kifejező a tekintete Forrás: Youtube

Miközben a kutatók a két éves vizsgálat során több száz játékot figyeltek meg, rögzítettek és elemeztek, alapvetően két különböző arckifejezést kódoltak: egyet a felső metszőfogak megjelenítésével és egyet anélkül. A medvék valószínűleg egy precíz arcmimikát használtak a szelíd játék során.

– magyarázta Derry Taylor.

Összetett kommunikációs formákat rögzítettek

A kutatók szerint eredményeik azért is igen újszerűek, hiszen eddig széles körben úgy vélték, hogy csak a komplex társadalmi rendszerrel rendelkező állatoknál találhatunk összetett kommunikációs formákat.

Néha elég könnyen lehet értelmezni a gondolataikat Forrás: Youtube

– mondta a szakember. – Ám a mimikai kommunikáció tanulmányozása megkérdőjelezheti ezt a hiedelmet, mert az arckifejezések ennyire összetett formája olyan összefüggéseket mutat, amely eddig korábban csak azoknál a fajoknál volt megfigyelhető, amelyek magasabban szocializált közösségben élnek.
A kutatók eredményeiket a Scientific Reports tudományos folyóiratban tették közzé.