Magyar kutató lelt rá a titokzatos emberféle koponyadarabjára

Vágólapra másolva!
Az egyik legtitokzatosabb emberfélétől, a gyenyiszovai embertől származó koponyatöredéket találtak régészek.
Vágólapra másolva!

A csontdarab egy gyermek koponyájának maradványa. Az eredményeket egyelőre nem publikálták szaklapban, azokat az American Association of Physical Anthropology Ohio állambeli Clevelandben tartandó gyűlésén fogják részletesebben ismertetni.

A gyenyiszovai ember azért is számít az egyik legrejtélyesebb embercsoportnak, mert nagyon kevés tőlük származó lelet került elő, azok többségét is egy szibériai barlangban találták meg – az első, 2008-ban feltárt maradvány egy ujjcsont volt, a másik három fog, azt is kiderítették, hogy mindegyik maradvány más-más személytől származott. A most nyilvánosságra hozott koponyacsontdarab egy ötödik egyéné lehetett, és ugyanabban a szibériai barlangban leltek rá.

A Gyenyiszova-barlang, itt találták a csontmaradványokat Forrás: Wikimedia Commons

– nyilatkozta Bence Viola, a Torontói Egyetem magyar származású paleoantropológusa. Hozzátette: nem egész koponyát találtak, csupán annak egy darabját, ami mindenképpen jól fog jönni a gyenyiszovai ember anatómiai felépítésének megismeréséhez. Fontos megjegyezni azonban, hogy a komplett csontváz „kirakásától” még nagyon-nagyon messze vannak a kutatók, de reménykednek abban, hogy nemsokára teljes leletanyag is előkerül.

– mondta nevetve Viola.

A felfedezés két, egymással összekapcsolódó, nyolc centi hosszú és öt centi széles darabból tevődik össze, amelyek a falcsont bal hátsó részéből származnak.

A DNS-analízis egyértelműen kimutatta, hogy a töredék egy gyenyiszovai emberé, azonban túlságosan ősi ahhoz, hogy radiokarbonos módszerrel megállapíthassák pontos korát. Viola a csontot összehasonlította a neandervölgyi és a modern ember koponyacsontjával is, az ezzel kapcsolatos konklúziókat viszont még nem hozták napvilágra.

Sajnos a koponyadarab nem elég nagy ahhoz, hogy az általa nyújtott DNS-információkkal azonosítani lehessen más, ismeretlen eredetű koponyatöredékeket.

A feltételezések szerint a gyenyiszovai ember egykor egész Ázsiában elterjedt volt, ugyanakkor a Homo nemzetség e tagjához tartozó maradványok eddig csak az Altaj vidéki Gyenyiszova-barlangból kerültek elő. 2017-ben Kínában két koponyadarabot is találtak, amiket több szakértő is a gyenyiszovai emberhez köt, ezt a hipotézist azonban még nem sikerült sem megerősíteni, sem cáfolni.