Nem öli meg az ellenséget, de hallucinációt okoz a fényfegyver

Admiral Gorskov fregatt
3164773 07/28/2017 The Admiral Gorshkov frigate during the final rehearsal of the naval parade to celebrate Russian Navy Day in Kronstadt. Alexei Danichev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Különleges fegyvert állított hadrendbe az orosz haditengerészet. A zavaró eszköz képes több kilométer távolságból hallucinációkat, hányingert, átmeneti vakságot okozni, és ezzel annyira összezavarni az ellenséges katonákat, hogy azok képtelenek becélozni az ilyen fegyverrel felszerelt hajókat.
Vágólapra másolva!

Az 5P-42 Filin (magyarul uhu) nevű futurisztikus eszköz az úgynevezett vizuális optikai interferencia elvén működő fegyverek közé tartozik. Egyelőre két fejlett orosz fregattot, az Admiral Gorskovot és az Admiral Kaszatanovot szerelték fel a Filinnel, írta meg a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. A fegyverrel a még építés alatt álló Project 22350-osztályú fregattokat is felszerelik majd.

A fegyvert arra tervezték, hogy megzavarja azokat, akik felé néznek. Hallucinációkat, hányingert, hányást és szédülést okoz. A fegyver zavaró hatást gyakorol a célzórendszerekre és bizonyos fegyverekre is.

Az Admiral Gorskov fregatt Forrás: Sputnik/Alexei Danichev

A Filint alkonyati és éjszakai használatra tervezték. Éles, gyors fényimpulzusokat hoz létre, ami megzavarja és dezorientálja azokat, akik felé néznek. A vakító fény nemcsak kellemetlen fizikai érzéseket generál, de a belenézők nagyjából 20 százalékánál olyan hallucinációt okoz, mintha fénygömböket látnának.

A Filint önkénteseken próbálták ki, akik arról számoltak be, hogy kézifegyverekkel lehetetlen olyan álcázott célpontokra célzott lövést leadni, amelyeket két kilométerre helyeztek el a lövészektől, mivel egyszerűen nem látták a célt.

Ezzel egy időben az önkéntesek ötöde tapasztalt hallucinációkat, és mintegy fele élt át tájékozódási zavart, valamint hányingert és szédülést.

Az 5P-42 Filin „fényfegyver” Forrás: Origo

A Fillin állítólag akár öt kilométeres távolságban is képes gátolni azoknak a katonai elektronikai eszközöknek a működését, amelyek a látható és ahhoz közeli spektrumban működnek. Ezek közé tartoznak az infravörös lézeres távolságmérők, éjjellátó szemüvegek és harckocsielhárító rakétakilövők.

A Filin mögött meghúzódó technika nem új. A második világháború első éveiben a brit és az amerikai hadsereg több zászlóaljnyit készített a CDL-nek (Canal Defence Light) nevezett, szigorúan tikos harckocsikból. A CDL-ek idősebb, elavult harckocsik voltak, amelyeket másodpercenként akár hatszor felvillanó fényszórókkal szereltek fel.

CDL harckocsi a 2. világháborúból Forrás: Tank Encyclopedia

Ez a villogásszám „szédülést, egyensúlyvesztést és hírhedt hányingert” okozott a próbákon, amelyekben CDL harckocsik támogattak egy támadást, valamint megnehezítette az ilyen eszközzel felszerelt járművek becélzását. Az amerikai CDL harckocsikat nem vetették be a háború nagy részében, csak 1945 májusában használták rövid ideig csatában.

Az orosz fejlesztés egész biztos sokkal hatékonyabb a kezdetleges második világháborús változatnál, de igazi képességei egyelőre még rejtve maradtak a nyilvánosság elől.